07.05.2015 Willie en Zwaantje Bergman-Krol

Heel tevreden wonen ze al weer anderhalf jaar in Onstwedde: Willie en Zwaantje Bergman-Krol. Aan de Luringstraat 1 hebben ze hun plekje gevonden, met een mooi uitzicht op de rotonde en al het langsgaande verkeer. "We houden wel van wat leven in de brouwerij, er is hier veel te zien", vertellen ze. Het meeleven van dorpsgenoten merken ze wanneer Zwaantje, niet zo lang na hun komst in Onstwedde,  een operatie moet ondergaan. Ze ontvangt allerlei kaartjes met goede wensen. Gelukkig is ze nu weer goed hersteld. 

Van oorsprong komt Willie uit Bourtange en Zwaantje wordt geboren in Weende. In december 1972 trouwen ze en vinden ze een woning in Bourtange. Willie heeft een technische opleiding en twee rechterhanden en begint in 1963 te werken bij het bedrijf in landbouwmachines en tractoren van Piet Smid in Jipsinghuizen. Hij vervolgt zijn loopbaan bij Gottschalk in Vlagtwedde en is daarna servicemonteur  bij een importeur van Poolse en Russische tractoren. Het hele land rijdt hij door met zijn servicewagen. In 1986 gaat hij als monteur aan de slag bij SND in Nieuwe Pekela en als daar de vraag om opvolging klinkt, neem hij een grote stap. Hij richt samen met compagnon Jan Dijkhuizen een BV op en neemt de zaak over. Vijf jaar later gaat hij zelfstandig verder met Bergman Mechanisatie en dat houdt hij vol tot eind 2013, het jaar dat hij 65 wordt. Dan verkoopt hij de zaak aan een opvolger: Klaas Jan van Donkersgoed uit Ellertshaar.

Al die tijd staat ook Zwaantje Bergman voor het bedrijf klaar. Ze houdt de boel netjes in en om het bedrijf, doet hand- en spandiensten, maar zorgt ook dat chauffeurs of vertegenwoordigers kunnen mee eten met de warme hap. Er is altijd genoeg voor iedereen.     

In de tijd van hun werkzame leven gaat Zwaantje ook regelmatig met Willie mee op reis voor het bedrijf. Polen, Tsjechië, Canada, Italië en Frankrijk zijn landen die ze hebben aangedaan. Maar nu zijn ze wat minder reislustig, ze genieten van hun huis en eigen omgeving.

Hun zoon woont met zijn vrouw en twee jongens van 8 en 10 jaar in Schaik, Noord-Brabant. Daar gaan ze graag naar toe en Zwaantje heeft dan meestal het stuur in handen. Ze houdt van autorijden. De zoon treedt in de voetsporen van zijn vader Willie en is ook servicemonteur. Hij repareert vooral zelfrijdende mestinjecteurs van Terra Gator.

Als ze net in Onstwedde komen wonen nodigen Zwaantje en Willie de buurt uit. Zo hebben ze al wat contacten in het dorp. "Hobby's moeten we nog uitvinden', zeggen ze, "we hebben het altijd druk gehad". Zwaantje zet zich in voor familieleden, puzzelt graag en onderhoudt de tuin. Af en toe gaat Willie als zzp'er nog met zijn bus op pad voor een reparatieklus. Er zijn altijd wel tractoren of zitmaaiers die het tijdelijk begeven. "We gaan ook wel naar markten en braderieën', vertelt Zwaantje.  En zo vullen de dagen zich. We wensen hen nog veel goede en gezonde jaren!