11.04.2016 William en Jerina Zoonen

Sinds september 2015 woont er op de Vosseberg een jong en enthousiast stel: William (25) en Jerina Zoonen (22). Ze voelen zich heel welkom in het voormalig 'huis van Vos', want nog vóór ze de sleutel hebben, staat er al een welkomstpakket van de buurt voor hen klaar. Ook via deze dorpssite heten we hen nog eens welkom in Onstwedde.

Samen met hun Mechelse herder Raya, poes Poes en twee kanaries wonen ze nu ruim een half jaar in het buitengebied van Onstwedde. Hun jeugd ligt in Harskamp op de Veluwe. Ze kennen elkaar al heel lang, want Jerina is het vriendinnetje van William's zusje. Ze komt dus al in haar vroege jeugd bij de familie Zoonen over de vloer. De ouders van William verhuizen in 2008 van Harskamp naar Sellingen en de elf kinderen verhuizen mee. William is de oudste van het stel. Hij leert het Groninger landschap waarderen. Jerina komt af en toe logeren bij het gezin in Sellingen. Niet alleen heeft ze het gezellig met haar vriendin, maar ook met William!

In 2012 trouwen ze en ze gaan dan wonen in een huurwoning in het buurtschap Beetse, dat officieel hoort bij Ter Apelkanaal. Vanaf die tijd begint ook hun zoektocht naar een eigen huisje in de streek. Eerst zoeken ze in de gemeente Vlagtwedde, maar als het huisje op de Vosseberg in beeld komt zijn ze om: dát moet 'm worden! Jerina vertelt: "We hadden het huis op Funda al eens gezien, maar dat waren winterfoto's. Toen we er in april weer langs reden waren we verkocht. Er was veel belangstelling voor het huis en William had vanwege zijn baan geen tijd om het huis te bezichtigen. Ik heb samen met Rebekka, het zusje van William, en haar vriend met de makelaar de bezichtiging gedaan en we wisten het toen zeker: dit is een prachtige plek!" William vertrouwt op het goede gevoel van Jerina en de koop wordt gesloten. "We hadden dus een huis gekocht, zonder dat ik het met eigen ogen van binnen had gezien", zegt William.

De warme ontvangst door de buurt doet hen goed en op de allereerste zondagmiddag dat ze 'Vossebergers' zijn gaan ze al op bezoek bij hun naaste buren: Ernest en Gerda van der Heide en Martin en Geertrudy Kruiter. Ook met kinderen van Harm en Trui Vos-Huiting, de vorige bewoners, hebben ze een goed contact. "Die hebben het huis en de tuin netjes onderhouden tot de koop gesloten was", zo spreken William en Jerina hun waardering uit.

William is vrachtwagenchauffeur. Op zijn derde gaat hij met zijn vader, die ook chauffeur is, mee op een grote rit en dan weet hij het: "Dit wil ik ook, later als ik groot ben." Hij komt bij transportbedrijf Groenewold aan het werk en in 2015 stapt hij over op een vrachtwagen van Mulder Granen Musselkanaal. "Behalve de ritten zelf is het mooie van mijn werk ook het contact met de boeren. Ik rijd vooral met granen in Nederland en Duitsland, maar af en toe is er ook een rit naar Denemarken." Zijn er ook minder mooie kanten aan het chauffeursvak? William erkent: "Ik ben geen ochtendmens, dus dat de wekker om 5 uur 's morgens afloopt vind ik niet zo'n pretje". Jerina maakt huizen en tuinen schoon en netjes en doet ook de interieurverzorging van een groot vakantiehuis in de buurt van Sellingen.

De moestuin is Jerina's grote hobby. "Mijn ouders hadden ook altijd al een moestuin, dus ik ben ermee opgegroeid", vertelt ze. Op de keukentafel ligt een tuinplan klaar voor de moestuin, die in grote vakken is opgedeeld. Bonen, aardbeien, aardappelen, kolen en nog veel meer groenten, alles krijgt een goede plek. In de tuin en in de kas groeien al kleine plantjes. De buren merkten al fijntjes op: "Van Vos kregen we altijd veel groente uit zijn tuin.....". Er zal vast genoeg geoogst worden komende zomer. Jerina vindt het ook leuk om af en toe te breien, iets te naaien of iets lekkers te bakken. We genieten tijdens het interview van zelfgebakken Zeeuwse bolussen. 

William heeft twee rechterhanden. Hij timmert en klust graag en heeft zich al goed uit kunnen leven in de badkamer: die is helemaal vernieuwd en voorzien van een zelfgemaakt badmeubel. Het plafond maakte hij van oude planken van een afgebroken schuurtje en met hulp van zijn broers is de ruimte keurig betegeld. Ook andere meubelstukken in huis heeft William zelf gemaakt. In de tuin staat een kippenhok in aanbouw, ook weer van tweedehands materiaal. En in de te maken slaapkamer is de stam van een spar uit de tuin als plafondbalk gebruikt. Vertrek voor vertrek wil het jonge stel de woning aanpassen aan hun eigen wensen.

Op de vraag of William ook aan sport doet antwoordt hij: "Ja, aan transport!" Ook is hij sportief lid van 'Dartvereniging Vosseberg', samen met buurtgenoten Bé Bessembinders, Ernest van der Heide en Martin Kruiter. Oefenen doen ze in de schuur van Martin en de vrouwen zijn op zo'n gezellig avondje ook welkom. Ze maken er samen wat van, daar op de Vosseberg.

William en Jerina zetten de traditie van de vorige bewoners voort: een knappe tuin, zelfvoorzienend, een goed onderhouden huis en dat allemaal door eigen inzet. "Net Vos", zeggen de buurtbewoners al, als één van hun beiden in huis of tuin klust. Met hun twee rechterhanden en groene vingers wensen we William en Jerina een mooie toekomst in het 'huis van Vos' op de Vosseberg!