15.11.2014 Wiebe en Ria van der Veen-Lanjouw

Wiebe en Ria van der Veen zijn terug in Onstwedde en we heten ze hier van harte welkom! Woonden ze eerst op Veenhuizen 7 ('in het huis van Jager'), met paarden grazend bij hun huis, nu hebben ze hun plek gevonden aan de Wessinghuizerweg 7a, tegenover de Ambachtshoeve van Onstwedder Gaarv'n. Weer wonen ze daar samen met hun paarden. In de tussenliggende periode hebben ze veel verschillende woonplaatsen gehad, maar nu is het kringetje dus weer rond!

Het t-shirt dat Wiebe draagt verraadt hun vorige woonplek: Amerika. Daar hebben Wiebe en Ria een  paardenbedrijf gerund. "Amerika is het land van extremen", volgens Ria. "Aan de ene kant is het heel hard: zorg en sociale wetgeving zijn er veel minder goed geregeld dan in Nederland, al is het ook niet zo erg als sommigen hier denken. Je zag tijdens de crisis tentenkampen rond sommige grote steden, vooral in Californië, de zogenaamde 'tent cities’. Veel mensen die hun huis verloren hadden, waaronder zelfs mensen in een rolstoel, waren daarheen getrokken. Aan de andere kant is men in winkels en bedrijven erg service-gericht, en wordt er onderling veel aan liefdadigheid en onderlinge hulp gedaan. De overheid regelt er veel minder dan hier, dus zo kan het gebeuren dat een plaatselijke vereniging geld inzamelt voor leermiddelen of hulp na tornado’s.  De Amerikanen zijn over het algemeen vriendelijk, gastvrij en optimistisch. Veel mensen leven er luchtiger dan wij; ze discussiëren duidelijk veel minder dan wij hier. Anderzijds is er natuurlijk ook grote armoede, dus opnieuw extremen. Regelgeving is niet te vergelijken met Nederland, je hebt in veel staten, zeker in landelijke gebieden, bijvoorbeeld geen bouwvergunning nodig als je iets wilt gaan bouwen." Wiebe weet dat dat laatste in Nederland wel heel anders is en kan uren vertellen over het leven, de regels en gewoonten in Amerika. De reden voor de Van der Veen's om terug te keren naar Nederland is, dat sociale voorzieningen en het zorgstelsel in Amerika voor ouderen onbetaalbaar en ontoereikend zijn, zeker voor nieuwkomers. Maar ook voor veel Amerikanen is de zorg onbetaalbaar geworden.

Het stel woont nu een jaar in hun nieuwe woning en heeft kort geleden een feest gegeven om het huis in te wijden èn hun 45-jarig huwelijk te vieren. De vele bossen bloemen van dat feest fleuren de zonnige, lichte kamer extra op. Ouderen uit Onstwedde weten nog wel dat hun huis, eens gebouwd als schuur voor de opslag van graan , de 'feestschuur' werd genoemd. Net buiten het dorp was het de ideale plek om onder meer Oranje-feesten te vieren rond koninginnedag en bevrijdingsdag, zonder dat er geluidsoverlast zou zijn voor dorpsbewoners. (*)

Van de tijd in Veenhuizen kennen ze nog het Onstwedder dorpsgevoel: iedereen staat voor de ander klaar. Bij die mentaliteit voelen Ria en Wiebe zich thuis. Ze ervaren nu weer de prettige manier van wonen in dit dorp, met de natuur, en niet te vergeten de manege, dichtbij. Ria is ook zeker van plan zich aan te sluiten bij een vereniging of club hier. Ook zet ze zich beroepsmatig weer in als (beëdigd) tolk, vertaler en taaltrainer Engels en Nederlands. Haar bedrijf heet Old Corner Language Services. Op de website www.oldcorner.nl  is informatie te vinden over het paardenbedrijf.  

Naast het werken met taal heeft Ria veel hobby's: "Ik hou van lezen, fietsen, mensen ontmoeten;  misschien ga ik nog eens wat schrijven over cultuurverschillen. Ook overweeg ik een cursus of studie te gaan doen, misschien een nieuwe taal leren, filosofie of theologie studeren." Over een brede belangstelling gesproken... ! Wiebe is erg handig. Hij heeft al veel verbouwklussen gedaan in de diverse huizen en boerderijen waar ze gewoond hebben, en ook nu weer staan er steigers naast het huis. Maar ook het fijnere werk kan hij aan, getuige de prachtige modelboot op de schouw; ooit zat hij als radio-officier op de grote vaart. En dan zijn er natuurlijk nog de paarden die dagelijks hun verzorging nodig hebben en de paardenhandel. Al met al genoeg te doen dus. Geen probleem, "ik kan toch niet stilzitten", zegt Wiebe. Hun gezamenlijke hobby’s zijn het maken van reizen en de paarden. In het verleden vlogen ze vaak met hun verkochte paarden mee naar o.m. de VS.   

Wiebe en Ria hebben twee kinderen. Hun dochter woont met haar gezin en Amerika en hun zoon in Amsterdam.  De zoon werd archeoloog maar stapte later over naar de IT sector. Het paardenvirus heeft zeker ook de dochter en kleinkinderen gegrepen. In feite raakte de dochter het eerst ‘besmet’ met het paardenvirus, en daarna ook haar vader. Ze reed zelf paard (dressuur) en werd dierenarts in de VS. In de keuken  hangen mooie foto's  van de kinderen, kleinkinderen en de dieren. Fijn dat opa en oma Van der Veen er niet tegenop zien om regelmatig naar Amsterdam te reizen of een vlucht te boeken naar Amerika!

(*) De vorige 'feestschuur' was de schuur van boer Geert Maarsingh aan de Hardingstraat 1, de schuur waar nu meubelshowroom Heije Wubs in gevestigd is.