25.03.2017 Sjoerd en Petra Bunk

Wat zullen ze als actieve vrijwilligers gemist worden in hun vorige woonplaats Nieuwkuijk bij Den Bosch, waar ze 23 jaar woonden: Sjoerd en Petra Bunk. Maar wij heten hen van harte welkom op hun mooie plek aan de rand van het dorp. Sinds 15 december 2016 zijn ze de bewoners van de woning aan de Tellingerweg 9. En wat hebben ze het naar hun zin! "Een mooi huis, een leuke buurt, goede voorzieningen in het dorp, mensen die elkaar groeten, goede service en vriendelijke bediening in de winkels ... ", Sjoerd en Petra sommen zo een aantal van hun ervaringen in Onstwedde op. Het buitenleven trekt hen, ze hebben de omgeving al aardig verkend. Vóór hun komst naar Onstwedde hebben ze al een paar keer vakantie gehouden in vakantiehuis 'De Weyde' bij Sellingen en op camping 'Boerenbont' in Veele. Ze ervaren ook een warm welkom op de ochtend voor nieuwe bewoners van de gemeente Stadskanaal, die onlangs werd gehouden.

Sjoerd en Petra hebben drie kinderen: twee zonen en een dochter. De laatste studeert nog en woont samen met haar vriend in ‘s-Hertogenbosch. De reden van hun verhuizing naar het noorden van Nederland zijn de beide zonen. Eén zoon woont met zijn gezin in Alteveer en heeft in Nieuwe Pekela het bedrijfspand van Baas Hydrauliek overgenomen. De andere zoon woont in Wildervank en werkt als ZZP'er bij zijn broer in het bedrijf.
 
"We waren hier nog maar pas toen een paar buurtgenoten hier met een bloemetje op de stoep stonden", vertelt Petra. "Dat hebben we enorm gewaardeerd. En we kregen ook direct een uitnodiging voor de nieuwjaarsreceptie van de buurt", gaat ze verder. "Het was leuk om even met iedereen een praatje te kunnen maken. Maar dat Gronings... dat moeten we nog leren verstaan!" De Bunk's krijgen ook direct een taak toegeschoven: komende zomer een buurtbarbecue organiseren.  Dat vinden ze leuk, ze hebben veel ervaring met het organiseren van activiteiten.

Sjoerd is geboren in Den Haag, maar groeit op in Rijnsburg. Tot zijn 18e woont hij daar. Als bijbaantje werkt hij veel in de bloembollen en ook op de Rijnsburgse veiling Flora. "Daar was ik 'kardioloog', zo werden de karrenduwers daar genoemd", lacht Sjoerd. Hij werkt nu bij het leger. Petra groeit op in Poeldijk en wordt ziekenverzorgster in Den Haag. Als ze trouwen verhuizen ze naar Blerick in Limburg. Later vertrekken ze naar Gouda, maar de langste tijd wonen ze samen met hun gezin in Nieuwkuijk.

In die plaats zijn Sjoerd en Petra erg actief in het vrijwilligerswerk. Sjoerd heeft meerdere keren voor Paashaas en Sinterklaas gespeeld en deed mee in de organisatie van kinderspelweken. Petra is heel creatief in haken en breien, met papier en karton, met bloemen, eigenlijk met alles. Geef haar een opdracht en ze maakt het. Buurtfeesten organiseren voor jong en oud, lid van de wijkcontactcommissie van de Protestantskerk te Vlijmen, Petra draait er haar hand niet voor om. Ze geniet van het bezig zijn voor anderen. "Sport schiet er bij in", zegt ze, "maar we wandelen en fietsen wel graag samen". 

Ze zijn lid geworden van de gereformeerde kerk. "Daar voelen we ons goed thuis", zegt Sjoerd. Op de jaarlijkse gemeenteavond hebben ze al kennis gemaakt met meerdere mensen. "In het kerkblad De Postduif las ik, dat een gemeentelid op school had gezeten in 's Gravenzande. Dat was niet zo ver bij ons vandaan", vertelt Petra. "We zullen haar wel leren kennen."

Sjoerd en Petra zijn heel content met hun nieuwe huis. "Ruimte genoeg voor logees boven, een fijne tuin, de kleinkinderen kunnen er heerlijk spelen, een serre, waar we al vroeg in het voorjaar kunnen zitten", heel tevreden zijn ze met hun plekje in het Groningerland. En door hun open houding zullen ze zeker veel mensen leren kennen en het Gronings leren verstaan. We wensen hen veel gezonde en fijne jaren in ons dorp!