21.11.2016 Marjolein Elzen

Ze houdt van geschiedenis en ze woont tussen de oude mensen aan de Kerklaan.... dat moet dan toch een prima plekje zijn. En dat is het ook: Marjolein Elzen (ja, familie van onze bloemenman Bennie) is heel blij met haar huisje aan de Kerklaan nummer 10: "Ik voel me hier helemaal thuis, het is een rustige buurt en heb een prachtig uitzicht. Het is ook heel gezellig, zo tussen de oudjes. Ze denken goed om me en we maken af en toe even een praatje."

Marjolein is docent Geschiedenis en 'Mens en Maatschappij' op het Hondsrugcollege in Emmen. Ze geeft les aan de eerste- en tweedeklassers. "Het vak 'Mens en Maatschappij' is een mengeling van aardrijkskunde, geschiedenis, economie en maatschappijleer", vertelt ze, "het gaat om algemene basiskennis van die vakken." Al jong heeft ze belangstelling voor geschiedenis. "Ik genoot van de verhalen, die op de basisschool werden verteld. Prachtig, die geschiedenis van de Egyptenaren of het graven in de grond naar restanten van oude voorwerpen of bouwwerken. Dat deden we bij het klooster in Ter Apel." De keuze voor een studie Geschiedenis in Zwolle ligt dan ook voor de hand. Ze loopt tijdens haar opleiding stage bij verschillende scholen en kan na haar stage bij het Hondsrugcollege daar aan de slag als lerares.
"Het mooiste uit de hele geschiedenis vind ik de Franse Revolutie. Ja, ik houd wel van die bloederige verhalen! Ik vertel de leerlingen ervan, maar ik heb ook video-presentaties over zo'n onderwerp. Onze school is een Ipad-school, dus ik laat leerlingen ook zelf dingen uitzoeken over een thema. Ze moeten dan een presentatie in elkaar zetten. We zijn nu bezig met de oude Egyptenaren, met Toet-Anch-Amon, met mummificeren. Ik geniet echt van die lessen. En op school hebben een jong team van collega's, ik heb het er goed naar mijn zin." 
 
In Alteveer staat het paard van Marjolein gestald. Bijna elke dag gaat ze wel even naar hem toe om te rijden en het voer klaar te zetten. "Hailwood, ik noem hem vaak Woody, is een jong paard van 4 jaar. Hij is enthousiast en soms een beetje gek", bekent Marjolein. "Hij is voor de sport gefokt, maar door een afwijking aan zijn been is hij daar niet meer voor geschikt. Die beenafwijking is nu wel weer hersteld, maar ik heb hem gewoon 'voor de leuk'. Hij heeft veel energie en heeft me er ook wel eens afgegooid, maar ach.....", lacht ze.    
Poes Pip is haar kleine beestje, een poes van een half jaar. "Een kleine crimineel", noemt Marjolein haar wel eens. "Ze sluipt graag bij de buurvrouwen naar binnen of haalt andere streken uit. Zo klom ze eens in een boom en de hele buurt stond eronder te kijken of ze al weer naar beneden kwam. Uiteindelijk heeft een buurjongen haar via een ladder uitgehaald. Maar Pip zat een half uur later al weer in de boom! Ook was ik op een dag Pip weer eens kwijt. Ik had al een half uur lopen zoeken en roepen en maakte me al wat zorgen. Maar toen kwam buurvrouw Meems in actie: Ze riep hard "Pip!" en ja hoor, dáár kwam Pip tevoorschijn!"   
"Zo merk ik dat Onstwedde echt een dorp is. Er is aandacht en hulp voor elkaar. Harm Migchels regelt hier in de buurt dat het oud papier en de containers aan de weg worden gezet. Daar hoef ik dus zelf niet aan te denken. Ik houd niet van tuinwerk. In mijn voortuin zitten ook allemaal boomwortels onder de grond, dat is lastig schoffelen. Toen er gras tussen de tegels groeide, heeft mijn buurvrouw zich daarover ontfermd. Ik kwam thuis van mijn werk.... was mijn tegelstraatje ineens weer netjes!" 

Doordat Marjolein eerder al in de Onstwedder manege kwam en daar meer dan acht jaar heeft  gereden, kent ze in het dorp al een aantal mensen. Met de familie Loves van Holte gaat ze af en toe naar de gereformeerde kerk. Ze houdt wel van Opwekkingsliederen en speelt die af en toe ook op haar gitaar. Andere hobby's zijn het kijken van series op tv, vooral ziekenhuis- en politieseries. Af en toe loopt ze hard. "Met een vriendin deed ik mee aan de Ride & Run van de manege. Zij reed op een paard en ik liep. Door het missen van een afslag hebben we een extra kilometer gelopen, maar het was erg leuk om te doen."

Marjolein, Pip en Woody, we hopen dat jullie nog lang en met veel plezier in Onstwedde (en in de Alteveerster paardenstal) wonen en van elkaar en de omgeving genieten.