24.09.2015 Linda de Leede-Molenaar

Boer zoekt vrouw en boer vindt vrouw..... Linda de Leede-Molenaar is onlangs getrouwd met boer Huib de Leede en we heten haar van harte welkom in Onstwedde! Sinds hun trouwdag op 4 september jl. wonen Huib en Linda  in de boerderij aan de Veenhuizerweg 2. "Een mooi plekje in een mooie omgeving en niet al te afgelegen", zegt Linda tevreden.

Vanaf april 2015 woont Linda eerst bij haar aanstaande schoonmoeder in huis, omdat ze, eerder dan verwacht, een baan vindt in Emmen op het laboratorium bij het ziekenhuis. Als microbiologisch analist zoekt ze naar de oorzaak van infectieziekten. "We krijgen allerlei materiaal binnen om te onderzoeken: urine, ontlasting, sputum, maar ook wonduitstrijken of stukjes weefsel, bot of prothesemateriaal. We gaan kijken welke bacteriën oorzaak zijn van een ontsteking in dat materiaal. Daarna zoeken we een passend antibioticum en geven dat  als medicijnadvies aan de arts." Soms is na één onderzoek al duidelijk welke bacteriegroep de problemen veroorzaakt, maar zo eenvoudig ligt het niet altijd. Linda legt uit: "Soms ontdek je een mengelmoes aan bacteriën en is er al meerdere keren antibiotica ingezet op een soort, maar blijft de ontsteking. Het is de kunst om dan de juiste ziekteverwekker te ontdekken en daarna een goedwerkend medicijn erbij te vinden." Linda is blij met het jaarcontract voor haar functie in Emmen en heeft plezier in haar werk. "Het mooiste van mijn vak is dat ik een bijdrage kan leveren aan de gezondheidszorg."

Al in 2014 begint het stel met het opknappen van de woning, waar Huib en zijn ouders in 1995 naar toe verhuisden. De kamer wordt geschilderd en voorzien van een nieuw behangetje en later zijn ook de keuken en bijkeuken aan de beurt. Afgelopen zomer is de buitenboel gedaan. Wat betreft de inrichting van het huis merkt Linda op: "We hadden beide al meubels, dus is het nu een 'mix and match' geworden."  

Linda wordt in 1983 in Veenendaal geboren en woont daar bijna 21 jaar. Dan vertrekt ze naar Engeland voor een stage van negen maanden en blijft er daarna nòg een half jaar. Ze vindt werk in Zaandam en woont later in Hoorn, Ursem en Wormer. En nu is Onstwedde haar thuis, bij Huib op de boerderij. "Onstwedde is een dorp met goede voorzieningen en aardige mensen, die open staan voor contact", ervaart Linda. Samen met Huib ziet ze terug op een prachtige trouwdag.  Foto's van het paar worden gemaakt bij het Slaait'nhoes, aan de Stobkeweg, aan de Achteresweg en bij de boerderij. Mooie landelijke plaatjes dus! De woonkamer verklapt de recente bruiloft: tekeningen, kaarten, bloemstukken, slingers en een vrolijke ballon.

Met Huib deelt Linda de passie voor orgelspel. Beide spelen ze graag op het orgel, dat in de kamer staat, met uitzicht op de tuin. Maar ook uit een fluit of gitaar weet Linda mooie muziek te halen. Zingen is een andere hobby. "Ik zong altijd bij een koor, dat ook in onze trouwdienst heeft opgetreden. Ik wil nog op zoek naar een koor hier in de buurt", zegt ze. Er liggen allerlei knutselspullen in een mand, ook een cadeau van de bruiloft. "Kaarten maken vind ik erg leuk om te doen en ook borduren doe ik graag', vertelt Linda, terwijl ze haar borduurwerk laat zien. Tafeltennis heeft ook Linda's interesse, "in verenigingsverband is dat leuk om te doen." Tot nu toe heeft Onstwedde geen tafeltennisvereniging, maar zou Linda iets op poten gaan zetten.....?

Plannen voor de toekomst zijn er genoeg: "We willen nog gaan verbouwen hier, de badkamer en wc wat uitbreiden en vernieuwen, een kantoor in de stal maken en meer ruimte voor kalverhokjes creëren. Slopen kunnen we zelf wel en samen met een aannemer willen we dat dan opbouwen."  Ook op sociaal vlak zijn er wensen. Linda: "Misschien ga ik bij een bijbelkring of bij de vrouwenvereniging. Het seizoen start nu weer, dus ik zal eens kijken."

De moeder van Huib is altijd betrokken gebleven bij het veebedrijf en komt nog twee of drie dagdelen in de week om te helpen. Er is altijd wel werk te doen bij de dieren of er zijn andere hand- en spandiensten op het erf. En soms is het handig dat ze eten kookt, vooral op de dagen dat Linda extra lang door moet werken. Zo zijn ze goed op elkaar ingespeeld, daar op de boerderij aan de Veenhuizerweg. Wij -  en vele andere met ons, gezien de vele felicitatiekaarten in de kamer -  wensen hen een goede en gezonde toekomst samen!