18.02.2016 Janny Meijer-Haverkamp

Wie deze website regelmatig bekijkt heeft er al vaak van kunnen genieten: de foto's van Janny Meijer-Haverkamp. Eind oktober 2015 kwam ze in Onstwedde wonen, rechtsboven in de Bolster op huisnummer 56A. We heten haar van harte welkom in ons dorp!

"Geweldig hier, het is een prachtig huis, een leuk dorp, ik voel me nu al thuis", zo begint Janny enthousiast te vertellen. "De winkels zijn lekker dichtbij, de kapper, de 'bloedprikker', de pedicure, alles is op loopafstand. En de mensen zijn heel sociaal. Ze groeten en maken gemakkelijk een praatje, ook al ben ik hier een nieuwkomer". Janny woonde ruim 40 jaar in Stadskanaal, aan de Cereskade. Samen met haar man Henk, met wie ze op haar 14e al verkering kreeg, ging ze er na haar huwelijk wonen. Helaas is Henk in oktober 2013 overleden aan een kortdurende, ernstige ziekte.

Janny heeft een zoon en schoondochter, een dochter en schoonzoon en drie kleinkinderen, twee jongens en een meisje. Ze is er trots op. Eén dag in de week is 'oppasdag', dan gaat ze naar Stadskanaal om op haar jongste kleinzoon te passen. Ze is heel betrokken bij het wel en wee van de kinderen en kleinkinderen. De jongste ging met haar mee naar de intocht van Sinterklaas in Onstwedde!

De landelijke omgeving van Onstwedde, met name de natuur in Smeerling, heeft Janny altijd getrokken. Samen met Henk kwam ze er vaak om te wandelen en van de natuur te genieten. En altijd ging de fotocamera mee. Want al vanaf haar 18e is dat één van haar grote hobby's: fotograferen. "Het begon met een Kodak-Klic-camera, zo'n kleinbeeldcamera voor 72 foto's. Daarna kwamen de toestellen met een fotorolletje erin. Die foto's verkleurden op den duur nogal eens. En toen ging het richting digitale camera's. Inmiddels heb ik mijn derde Canon. Ik heb mezelf alles aangeleerd door gewoon maar te proberen. Vooral met de digitale toestellen van tegenwoordig kun je maar raak klikken en zien wat het effect van een bepaalde instelling is." Dat Janny de kunst van het fotograferen goed onder de knie heeft is te zien aan de prachtige foto's in haar fotoboeken en in haar gezellig ingerichte woning. Kleur, vorm, detail, verhoudingen en compositie, ze heeft er oog voor. En dat blijft niet onopgemerkt. Ze kreeg al meerdere keren een complimentje voor haar mooie foto's op Onstwedde.info. 

"Als ik zie of lees, dat het veld bij Smeerling onder water staat, dan móet ik er naar toe', bekent Janny. "En de dierentuin, dat is ook zo'n prachtige plek om foto's te maken. Omdat ik een abonnement heb, mocht ik al eens kijken in de nieuwe dierentuin van Emmen. Het wordt daar prachtig, met veel ruimte voor de dieren."  Ook vanuit haar woning maakt ze bijzondere foto's. Ze ziet het mooie van wolkenluchten en van een ondergaande zon, van een roos in de vaas, van een slak in zijn huisje. Janny: "Voor de website www.50plusser.nl maak ik ook elke dag een foto. Mensen kunnen erop reageren en de reacties zijn altijd positief. Ja, het is echt mijn hobby."

Samen met Henk heeft Janny 30 jaar lang Labradors gefokt. "Af en toe hadden we een nestje. Jonge pups vragen veel verzorging, maar het was prachtig om te doen. Henk trainde de honden, als ze wat ouder werden." Een andere gezamenlijke hobby was het wandelen in de natuur. "Henk was jager, maar ik ging alleen met hem mee op de dagen dat er niet gejaagd werd, bijvoorbeeld op zondag. Ik schiet liever foto's dan dieren." Ook zwemmen doet Janny graag, als kind al. Met het zwembad nu op loopafstand woont ze op een prima plek.

Janny waardeert de gezelligheid en de activiteiten in de Bolster. En al is ze niet zo'n spelletjesmens, ze vindt het fijn dat ze uitgenodigd werd voor een potje rummikub en kaarten. "Het voelt hier heel warm aan", zegt Janny. "Toen ik hier net kwam sprak een medebewoonster me aan met "Wees welkom". Dat deed me heel goed. En we hebben nu  afgesproken, dat we elkaar inlichten als er iets bijzonders is of als er hulp gewenst is. Naar de bijeenkomsten van Kerst en Nieuwjaar ben ik ook geweest, er hebben al een paar dames bij me gegeten, ja, ik heb een prachtige plek!" Onstwedde is een tevreden inwoonster rijker.