20.01.2016 Janko van de Kempe en José Smid

Op 16 november 2015 krijgen ze de sleutels en zijn ze de trotse eigenaren van een landelijk huis met veel buitenruimte aan de Scholtweg 6: Janko van de Kempe en José Smid. We heten hen ook via deze site van harte welkom in Onstwedde. Vanaf dag 1 wordt er geklust en vooral de vader van José laat zich daarbij van zijn beste kant zien. Inmiddels is een deel van het huis al naar hun eigen smaak ingericht.

Lang zoeken José en Janko naar een mooie plek om te wonen en te genieten van het buitenleven. Hun beide honden, de Engelse Cocker Spaniels Daisy en Buster en kater Gerrit zijn meeverhuisd. En José's grote vrienden, twee KWPN-paarden, hebben nu een fijne stal en royale weiden achter het huis van ruim één hectare groot. Eindelijk de paarden bij huis gestald, een grote wens van José. Haar oudste paard is nu al 23 jaar, de jongste is 8. 

Janko groeit op in de Achterhoek, in Winterswijk. In Groningen studeert hij Geschiedenis en later pakt hij ook de studie Media, Informatie en Management op. Als hij in Winschoten bij Doc-direkt een baan heeft, ontmoet hij José, die in Heiligerlee opgroeide. Momenteel is Janko eerste medewerker interne zaken op het gemeentehuis in Bedum. José heeft de opleiding Informatie, Dienstverlening en Management achter de rug en werkt nu op het gemeentehuis van Winsum als senior medewerker interne zaken.  Beide houden ze zich bezig met het digitaliseren van binnenkomende informatie en gemeentelijke werkprocessen. Gevraagd naar het mooiste van hun werk antwoordt José: "Winsum is een kleine gemeente, alles gaat heel informeel, er is een goede sfeer, ik heb veel vrijheid in mijn baan en iedereen kent elkaar." Janko vindt het vooral fijn om dienstverlenend bezig te zijn. "Van de gemeentelijke procesinformatie wordt uiteindelijk zo’n 90% vernietigd, maar wat bewaard blijft moet goed toegankelijk blijven voor interne of externe belangstellenden. Op grond van een selectielijst maken we keuzes. Ook cultuurhistorisch interessante informatie blijft uiteraard bewaard."    

Dus geen woning in de buurt van Winsum en Bedum gezocht? Janko vertelt: "We houden erg van het coulissenlandschap in Westerwolde. De bossen, het open veld, juist de afwisseling maakt het mooi. Dit huis heeft een royaal uitzicht, lekker op de ruimte en toch zijn we dicht bij het dorp met zijn voorzieningen." En José vult aan: "Onze vorige woonplaats was Winschoten en daarna hebben we nog tijdelijk in Vlagtwedde gewoond. Onze vrienden en familie wonen vooral in en rond Winschoten. Dat was een reden om in deze streek te gaan zoeken naar een huis. Hier kan ik fijn buitenritten maken met de paarden, al moeten ze duidelijk nog even wennen aan de nieuwe omgeving. Maar genieten van de natuur en de vrijheid, dat doe ik graag op deze manier. Ik zoek nog iemand die het leuk vindt om samen zulke buitenritten te paard te maken."

Daisy en Buster hebben het goed getroffen met hun baasjes. Regelmatig maken ze lange wandelingen langs de Scholtweg en het Pagediep. José: "Ik doe ook een jachttraining met de honden. Cocker Spaniels zijn jachthonden, die houden van samenwerken. Janko: "Ik maak  graag ritten op de racefiets. Ik heb ook al een mountainbikeroute ontdekt, die ga ik ook nog eens rijden."  Een andere hobby van Janko is lezen. "Romans, politiek-beschouwende boeken, ik heb een brede interesse". De kast in de kamer staat vol boeken en in Stadskanaal ontdekte Janko een mooie tweedehandsboekenzaak. José waakt ervoor, dat de kast niet overvol raakt.... Haar grote hobby is het verzorgen van paarden en het maken van mooie ritten. In haar vrije tijd is ze vaak 'achter' te vinden.        

Janko en José hebben al kennis gemaakt met enkele mensen uit de buurt, o.a. met boer  Luken Bruggers, die naast hun huis een stuk land heeft.  Het is dan de tijd vóór kerst. Als Bruggers ziet dat Janko de coniferen weghaalt, vraagt hij om een takje, om door zijn Albertje te laten keuren voor gebruik in bloemstukken. Blijkbaar wordt de coniferentak goedgekeurd, want niet veel later worden er meer takken opgehaald.  En zo zijn er wellicht heel veel kerststukken gemaakt met het groen uit de tuin van Janko en José!

Rond de woning zal de tuin nog verder gerenoveerd worden en bestrating staat ook nog op het wensenlijstje. Maar de eerstkomende tijd zal er binnen in huis nog geklust worden. Het is een huis met een lange geschiedenis. Janko is voornemens om bij de gemeente de oude stukken betreffende deze woning op te vragen. Tsja, je bent niet voor niets gemeenteambtenaar met een voorliefde voor geschiedenis!

We wensen José en Janko nog veel mooie jaren in hun huis, samen met de dieren.