12.11.2019 Fré en Elly Haan-Stoppels

In het gehucht Wessinghuizen zijn  september vorig jaar Fré en Elly Haan-Stoppels neergestreken. Het huisje op nummer 15A hebben ze al eerder gekocht, in 2017. Fré vertelt erover: “We woonden in Winschoten. Regelmatig kwamen we naar Onstwedde om een tante te bezoeken. We reden dan via de Kempkesbosweg.  Als daar de korenvelden stonden te wuiven, zeiden we tegen elkaar: Het is hier net Frankrijk, zo mooi. Via de Wessinghuizerweg reden we dan door naar Onstwedde. Via een nicht van ons uit Onstwedde hoorden we van de verkoop van dit huisje. We hebben toen gelijk doorgepakt.
Fré en Elly knappen het gedateerde huis op en maken er een vakantiewoning van, ’t Haantje. Ze bouwen een website om hun huisje te promoten. Dat lukt goed. Vakantiegangers  weten hun huisje te vinden en melden zich. Heel positieve reacties krijgen ze van hun gasten. Eén van hen maakt zelfs een schilderijtje van zijn uitzicht vanaf het terras en laat dat voor Fré en Elly achter bij zijn vertrek. Ook de vele positieve reacties in het gastenboek doen de Haantjes goed.  
   
Zelf zou Fré wel in Wessinghuizen willen wonen, maar Elly ziet dat niet zitten. Ze is gehecht aan hun huis en plek in Winschoten. Maar omdat ze regelmatig naar het vakantiehuis moeten om schoon te maken na het vertrek van de gasten, begint Elly ook de charme van het buitenwonen te ondervinden. “Het is hier ruim en rustig, uitzicht op groen… en ach, in een kwartiertje ben ik weer in Winschoten, als ik dat wil”. En zo besluit het stel, dat hun vakantiewoning hun éigen woonplek zal worden. Vanaf januari 2019 wordt er een stuk aan de woning bijgebouwd, een mooie, lichte ruimte met rondom uitzicht. In april is de verbouwing, die ze samen met een aannemer doen, afgerond. “Het was een intensieve periode”, zegt Elly, “Wekenlang mensen over de vloer. Maar we zijn heel blij met het resultaat.”

Elly is geboren in Spijk, Fré in Amsterdam. Zijn vader, geboren op de Vosseberg bij Onstwedde, is  werkzaam bij de douane in Vlagtwedde, maar wordt overgeplaatst naar Amsterdam. Hij werkt daar voor de douane in de haven. Later vertrekt hij met zijn gezin naar Winschoten voor een baan bij de belastingdienst. Zo groeit Fré het grootste deel van zijn jeugd op in Winschoten. Na hun huwelijk gaan Elly en Fré daar ook wonen.  Ze krijgen een dochter en een zoon. Elly werkt parttime bij een kleding- en schoenenzaak en Fré is manager en projectleider bij de post. Ze wonen er 38 jaar. Fré besluit op een gegeven moment te stoppen met zijn werk. Hij had nog 7 jaar te gaan tot zijn AOW. Maar hij wil genieten van zijn goede gezondheid en zijn vrijheid. In zijn familie had hij een voorbeeld van hoe het heel anders zou kunnen gaan. Inmiddels zijn Fré en Elly ook opa en oma van drie kleinkinderen.
Het wonen in Wessinghuizen bevalt hen nu prima. “We hebben meer het buren-gevoel dan in Winschoten”, zegt Elly. “Het voelt heel eigen en vertrouwd. Winschoten is toch stedelijker. Ja, het is hier genoeglijk wonen, er is meer spontaniteit. Als we buurtjes zien lopen, zwaaien we naar buiten en nodigen we hen soms uit voor een kop koffie. We lopen niet de deur bij elkaar plat, maar als er iets is zijn we er voor elkaar.” Fré vult aan: “ArtPhy van Jan-Willem Kok, we noemen hem ook wel de burgemeester van Wessinghuizen, trekt veel bezoekers en Jan-Willem betrekt alle Wessinghuizers bij zijn activiteiten. ArtPhy is een beetje ons dorpshuis. Ook hebben we hier een Stichting Essen en Aa’s. Leden komen uit deze buurt: Oud-Veele, Wessinghuizen en Höfte. Dat geeft ook verbinding. Eén keer per jaar is er een barbecue bij de Giezelberg. Een heel gezellig feest in de open lucht! En met het Markebeheer doen we, samen met Staatsbosbeheer, onderhoud in het landschap. We zijn met zo’n 12, 13 mensen, waarvan toch driekwart van oorsprong westerling.”

Ook via de gereformeerde kerk, waar ze lid van zijn, hebben ze al veel nieuwe contacten. Fré is diaken geworden en Elly is momenteel heel actief voor de kerstmarkt van de kerk. Creativiteit past bij haar, ze is handig met naald en draad, kwast en verf,bloemen en méér. Elly: “Tuinieren is een hobby van me. En ik lees ook graag wat romans, maar daar moet dan wel wat spanning in zitten.”  Fré komt regelmatig even kijken op het voetbalveld van de Onstwedder Boys. Hij voetbalt zelf niet meer, maar geniet nog van het spel van anderen.

De contacten in Winschoten blijven ook. Zo is Fré nog steeds lid van het dweilorkest De Klinkers, dat onlangs op Adrillen weer speelde. Ook speelt hij de bas bij muziekvereniging De Harmonie, en dat doet hij al 50 jaar! Voor Deiman Tours kruipt hij nog regelmatig achter het stuur als touringcar-chauffeur.  Elly geniet al jaren van de uitjes van de vrouwenclub uit Winschoten. Ze blijft er lid van, ook nu ze daar niet meer woont. 

Het stel gaat graag op vakantie. Ze hebben al veel landen samen bezocht. Op 17 november a.s. komen de Noordmannen van RTV Noord, Wiebe Klijnstra en Erik Hulsegge, nog langs in Wessinghuizen. Ze zullen mooie verhalen vertellen over dit gehucht in het groen. Fré werkt ook mee aan de uitzending. “Samen hier in Wessinghuizen oud worden, dat is onze wens”, aldus Elly. En dat wensen we hen van harte toe!