26.08.2019 Familie Meijer, drie generaties!

Veenhuizen 18, het ‘huis van Sterenborg’, dat is de woning waar sinds februari 2019 Jaap en Lineke Meijer en hun vier dochters Thirza, Mieke, Lotte en Esther met veel plezier wonen. Lineke moet die omschrijving van hun woonadres vaak geven, want het adres Veenhuizen 18 herkennen de meeste mensen niet direct. “Als ik maar zeg, dat het het huis van Sterenborg was, valt altijd het kwartje”, zegt Lineke. Ook de ouders van Jaap wonen op dit adres, in een appartement in de grote schuur. Ooit woonden zij op een boerderij in het Rhederveld, later in Winschoten, maar opa en oma zijn óók heel tevreden met hun plekje hier: “Heerlijk, genieten! Ze durfden niet te hopen, dat die wens ooit nog eens uit zou komen!”

In de schuur bouwde Jaap een mooi appartement voor zijn ouders. Ze hebben zicht op de tuin en hun huis is van alle gemakken voorzien. Er is ook een weckkeuken en een kantine in de schuur. De werkplaats voor zijn eigen bedrijf is in aanbouw. Twee rechterhanden heeft die Jaap! Een heuse bedrijfsbus van zijn klussenbedrijf staat op de oprit. En hij pakt alles aan: verbouwingen, binnen- en buitenklussen, electra, badkamers, sanitair, kozijnen maken… Voor Jaap is het een uitdaging om elke klant tevreden te stellen. Lineke doet de administratie en boekhouding van het bedrijf.
“Het fijne van opa en oma in de buurt is, dat we elkaar kunnen helpen”, vertelt Lineke. “Even de babyfoon wegbrengen als Esther slaapt, het werken in de tuin, het leren hoe we de groenten en fruit moeten wecken, even een boodschapje doen in het dorp, het zijn allemaal dingen die we voor elkaar kunnen doen.” Ook in hun vorige woonplaats Winschoten woonde het gezin Meijer al samen met de  (schoon-)ouders.

Op zoek naar meer ruimte voor de kinderen, voor de werkplaats, voor een moestuin en dieren kwamen Jaap en Lineke uiteindelijk in het buitengebied van Onstwedde terecht. En een boerderij is het ook geworden: er zijn nu 30 kippen, twee varkentjes, vier geitjes, twee poezen en een hond, genaamd Boef. Snelle Japie, de pony van buurman Groenewold is ook favoriet. Vanwege voedselallergieën bij de kinderen is het voor de Meijers goed om hun eigen voedsel te verbouwen in de moestuin op een biologische manier, zonder chemie. De kippen geven nu al eieren en vlees, de varkentjes en kippen dienen ook meerdere doelen. Op termijn willen ze de geitjes gaan melken. Zelfvoorzienend leven, een mooi systeem dat hun gezondheid ten goede komt. Fijn dat opa zo veel ervaring en tijd heeft om zich daarmee bezig te houden. Oma is meer van het wecken en schoondochter Lineke leert veel van haar. Zelf brood en koekjes bakken, daar draaien Lineke en de dochters hun hand niet voor om. Al het brood komt uit eigen oven. Twee keer per week gaan ze samen bakken.  

“Wat ons heel positief verrast in Onstwedde is de vriendelijkheid, het groeten en ook de hulpvaardigheid hier in de buurt. We kunnen altijd wel even iets lenen of we worden geholpen bij een klusje, heel fijn. Dat waren we niet gewend in Winschoten, maar we zijn er heel blij mee. De meiden vinden het ook leuk op school”, aldus Lineke. Thirza vertelt dat ze nu met veel meer meiden in de klas zit, dat ze drie leuke vriendinnen heeft  en het valt haar op dat hier minder auto’s rijden. “Het is hier rustiger”, zegt ze. “En ik vind het leuk dat we nu zo veel dieren hebben. Ik leer de geiten allerlei kunstjes en ik hoop dat we nog eens een eigen pony krijgen.”

Lineke geniet van de oogsttijd. “We zijn dankbaar dat er zo veel gegroeid is, ondanks de droogte. We hebben nu weer een mooie voorraad , waar we met zijn allen van kunnen genieten. Zo kunnen we de meiden ook meegeven waar ons eten vandaan komt: uit de tuin en van de dieren. Melk wordt niet in een fabriek gemaakt, maar komt van de koe. De kinderen kunnen hier heerlijk buiten spelen. We zijn heel tevreden met ons leven hier”, aldus Lineke.

In de buurt, maar ook via school hebben ze al veel contacten. “We doen wel eens spelletjes bij  buurvrouw Albertine”, zegt Thirza, “en af en toe ga ik weer even bij Snelle Japie kijken…”. En papa Jaap heeft al een mooie klus in Onstwedde bij de renovatie van een oude boerderij.

We wensen het gezin en opa en oma Meijer nog veel gezonde en mooie jaren toe.