10.09.2016 Familie Huiting-Ras

Mooi centraal gelegen in het dorp ligt de woning van Gerben en Marleen Huiting-Ras en hun vier kinderen Thiemen (5 ½ ), Anniek (4), Jorinde (2½) en de kleine Mariët van 3 maanden. In de eerste week van de zomervakantie komen ze vanuit IJsselmuiden (bij Kampen) terug naar het noorden. "Dat wilden we graag en we besloten de mogelijkheden af te wachten. En toen kwam dit huis aan de Dorpsstraat 20 te koop. Mooi verbouwd, kant en klaar, met dank aan de familie Meijer", zegt Gerben. Het jonge gezin kan er zonder geklus zo in trekken. Alleen één muur krijgt een nieuw behangetje. Ze zijn erg blij met hun nieuwe plek! 
Gerben is geboren en getogen Onstwedder, Marleen groeit op in Bellingwolde. Beiden gaan ze naar de middelbare school in Onstwedde en als ze 15 jaar jong zijn slaat de vonk tussen hen over. Ze worden een stel en verhuizen na hun huwelijk naar IJsselmuiden, omdat ze in die regio beide werk vinden: Gerben als fysiotherapeut en Marleen als verloskundige.

Vandaag de dag reist Gerben voor zijn werk nog steeds op en neer naar Staphorst. Marleen heeft vooruitzicht op een baan bij verloskundigenpraktijk Flow in Stadskanaal. Ze vertelt: "Het leukste van een eerstelijnspraktijk is dat je vrouwen de hele zwangerschap meemaakt. Zo leer je ze al goed kennen. Dan begeleidt je ook de bevalling en de kraamtijd erna. Elke geboorte is bijzonder, elke geboorte is een wonder. Dat maakt mijn werk heel divers. Het is fijn om zo intensief betrokken te zijn bij een bijzondere periode en gebeurtenis." 

In haar schaarse vrijetijd staat Marleen graag in de keuken om te koken of te bakken. "Eigenlijk alles wat ze maakt is lekker", aldus Gerben. Maar zijn favoriet is toch wel de hartige taart. "Voor verjaardagen komt hier geen gebak uit de winkel, ik maak alle taarten zelf", vertelt Marleen. "En dan kiest Gerben toch altijd wel de oude en vertrouwde appeltaart." 

Marleen en Gerben hebben, ook toen ze in IJsselmuiden woonden, altijd het contact met hun vriendengroep uit Onstwedde en omstreken onderhouden. "Voor verjaardagen en feestdagen kwamen we vaak weer deze kant op en logeerden dan in Bellingwolde of Onstwedde bij onze ouders. Daarom hebben we nog steeds veel bekenden hier", vertellen ze. Via de kerk en de basisschool zijn er eveneens veel contacten. Ze voelen zich hier helemaal thuis en hopen hier oud te worden. 

Ook Gerben geniet van zijn baan. "Het is mooi als je mensen, soms letterlijk, weer op de been kunt helpen. Dat geeft een dankbaar gevoel. In negen van de tien gevallen kun je verbetering bereiken voor een patiënt. Of het nu gaat om problemen met de rug, een voet of een schouder, het is altijd weer een uitdaging om met de juiste aanpak mensen verder te helpen. Ik mocht eens werken met een 95-jarige vrouw uit een verpleeghuis, die bedlegerig was en qua mobiliteit eigenlijk was opgegeven. Uiteindelijk kon ze na behandeling weer met een rollater lopen en mocht ze terug naar het verzorgingstehuis. Dat geeft toch wel heel veel voldoening!" 

Marleen en Gerben hebben nog plannen voor uitbreiding van de woning: "Boven zijn er maar drie slaapkamers en daar zouden we graag wat meer ruimte willen. Ook beneden zou het fijn zijn als er ruimte komt voor een speel- of studeerkamer." Op termijn zal er dus waarschijnlijk nog gebouwd worden. Opmerkelijk feit is dat ze bij het betrekken van de woning de originele aanbestedingsbrief van de woning in de meterkast vinden. De brief is van 1933 en de architect was Geuchies uit Vlagtwedde. Gerben en Marleen zijn geïnteresseerd in de geschiedenis van het huis en weten inmiddels, dat de eerste bewoners Johannes Bessembinders en Harmke Hubbeling waren. Een foto van deze mensen hebben ze al  gekregen.....

We wensen Gerben en Marleen, samen met hun zoon en dochters, een hele gezonde, fijne tijd in Onstwedde.