19.01.2020 Eltjo en Alie Koerts

Nieuwe uitdaging in Onstwedde

Wanneer ik aanbel bij de woning aan de Tuinlaan 16 is een monteur bezig met een laatste klus aan de ramen van het nieuwe huis van Eltjo en Alie Koerts. Een mooie geschakelde woning. Geen 2 onder 1 dak, maar 2 onder 2 daken.

Eltjo en Alie hebben 45 jaar in Alteveer gewoond. Daar zijn hun 2 kinderen opgegroeid. Dochter woont in Alteveer en de zoon woont in Onstwedde. Dochter werkt op de spoedeisende hulp van ziekenhuis in Assen, de zoon werkt als fysiotherapeut bij FTC Noord. Eltjo en Alie zijn de trotse grootouders van 6 kleinkinderen.

Eltjo heeft tot aan zijn pensioen in april 2015 als pijplasser van o.a. gasleidingen gewerkt. Daarvoor was hij werkzaam in verschillende landen in Europa, Frankrijk, België, Noord Duitsland en Nederland . Voor zijn werk was hij vaak de hele week weg, ergens in de kost of in een hotel, maar was in het weekend weer in Alteveer te vinden.  Alie werkt ze als voedingsassistente in een verpleeghuis van Meander in Veendam. Helaas heeft zij haar loopbaan niet kunnen afsluiten met een mooi afscheid, maar met een “massaontslag”. Alie heeft niet meer gewerkt en stortte zich op vrijwilligerswerk.

Eltjo zorgde als vrijwilliger in Alteveer voor een mooie ijsbaan. In Onstwedde was en is hij nog steeds vrijwilliger onderhoud tennisbaan bij Uneswido. Natuurlijk slaat hij regelmatig op de baan een bal. Alie is ook al ruim 25 jaar betrokken bij dezelfde tennisclub, voorheen in het bestuur, nu in de kantinecommissie. Daarnaast is zij lid van het kerkkoor in Alteveer, is vrijwilliger bij de ruilwinkel en gaat binnenkort aan de slag als vrijwilliger voor de Zonnebloem.

Eltjo en Alie hebben altijd in gedachten gehad ooit een keer naar Onstwedde te willen verhuizen. Ten de kavels in de Tuinlaan beschikbaar kwamen werden zij daarop door hun zoon op gewezen. Aannemer Speelman heeft hen de bouwplannen getoond en de beslissing was snel genomen, “We gaan de uitdaging aan”. Wonen in een mooi dorp, met vriendelijke mensen, waarvan zij er een groot aantal kennen. Ook de in Onstwedde aanwezige voorzieningen maakten de beslissing eenvoudiger. Hun huis in Alteveer was verkocht, het huis in Onstwedde nog niet klaar! De oplossing was er in het tijdelijk huren van een woning aan de Dorpsstraat. Daar hebben zij een half jaar gewoond.
Het levensloopbestendige huis aan de Tuinlaan is ruim van opzet. De belangrijkste voorzieningen op de begane grond en op de verdieping voldoende ruimte voor logerende kleinkinderen. Achter het huis een heerlijke zelfgebouwde uitbouw om in te chillen en voor Eltjo een mooie klusruimte.

Met de caravan gaan Eltjo en Alie er graag op uit. Ze nemen de fietsen mee en genieten dan van het mooie Nederland. Vooral de duinen van Schoorl kan hen bekoren, maar wandelen en fietsen in het mooie Westerwolde doen zij ook graag.
Wanneer zij gaan kamperen doen zij dat op rustige, groene campings. Zij genieten ook van de rustige tuin die zij nu hebben. ‘s Avond is het heerlijk rustig en kunnen dus heerlijk van hun tuin in een rustige buurt genieten.

Voordeel van verhuizen naar Onstwedde was vooral dat zij in de buurt van familie en vrienden bleven. Ook het oppassen op kleinkinderen veranderde daardoor niet. Maar niet alleen oppassen. Zaterdag is de “sportdag” voor Eltjo en Alie. De kleinkinderen worden aangemoedigd tijdens de volleybal- en voetbalwedstrijden. Ook slaan ze op die dag nog een bal op de tennisbaan.

Een hele uitdaging na de pensionering, maar jullie hebben een rustige en veilige plek gevonden in ons mooie Onstwedde. Eltjo en Alie, veel geluk in jullie nieuwe huis!