24.06.2016 Dhr. en mevr. Voorn

Direct een uitnodiging in de bus doen bij alle medebewoners van de Brinkstee, wat een mooi initiatief van dhr. en mevr. Voorn, toen ze begin maart 2016 daar kwamen wonen. De buren komen allemaal en maken kennis met het stel, dat vanuit Schagen naar het noorden kwam. Met het hoekappartement op één hoog aan de voorzijde, nummer 34D, zijn ze heel content. "Vlak bij de Coop, de huisarts, de tandarts, de bakker en de slager, wat wil je nog meer? Bovendien is hier in het gebouw een lift en we hebben alles gelijkvloers", vertelt mevrouw Voorn.

Ze danken deze woonplek aan hun kleindochter uit Veele. Die zit in Onstwedde op de middelbare school en ziet op een dag het bord 'TE HUUR' hangen bij het appartement aan de Dorpsstraat. Dat zou iets voor opa en oma zijn! Het huurcontract wordt niet lang daarna getekend. "En we hebben het hier prima naar onze zin", vertelt meneer Voorn. We wilden graag wat dichter bij de kinderen wonen, nu we ouder worden. Onze jongste dochter Charlotte woont in Veele met man en kinderen. Ze helpt ons één maal per week hier in huis. De andere kinderen wonen verder weg: een zoon in België en een dochter in Maarssen." Mevrouw Voorn vult aan: "Maar ook die komen af en toe. De kinderen zijn ons 'alles', heerlijk dat we hier nu zitten". 

Oorspronkelijk komt het stel uit Amsterdam. Meneer Voorn is opgeleid tot instrumentmaker. Soms helpt hij zijn vriend, die een goudsmederij heeft, maar al gauw komt hij te werken in de cafetaria van zijn vader aan de Amsterdamse Martelaarsgracht, vlakbij het Centraal Station. Na enkele jaren neemt hij het bedrijf over. Het is een drukke zaak, die tot na middernacht open is. Zijn vrouw werkt in die jaren als verkoopster bij stoffenzaak Metz & Co aan de Leidsestraat.  

In 1974 zet het paar een grote stap: ze emigreren naar Spanje en beginnen daar een groot restaurant. Er is zelfs een zwembad bij. Topdrukte in de zomer, maar rustig in de winter. De kinderen gaan er naar school en leren binnen korte tijd Spaans spreken. Zelf redden ze zich ook goed met de taal. Na vier jaar keert het stel terug naar Nederland en wordt meneer Voorn bedrijfsleider in een horeca-onderneming. "Altijd mensen en gezelligheid om me heen. Ik ben echt een groepsmens", zegt Voorn. Ze gaan wonen in Schagen, maar de vakantiebestemming is daarna nog vaak Spanje!  

In hun werkzame jaren maken ze graag bergwandelingen in Frankrijk. Ze doen vaak mee aan wandel-10-daagses. "Je ontbijt als wandelgroep samen en je krijgt dan een lunch mee voor onderweg. Er wordt een eindpunt voor de dag afgesproken. Iedereen gaat dan op weg en wandelt in zijn eigen tempo. Soms loop je alleen, soms met een groepje, het is maar net wat je zelf graag wilt. Aan het eind van de dag is er een warme maaltijd. Overnachten doe je in een tent." Het zijn vakanties waar ze beiden met veel plezier aan terugdenken. "Alles was heel goed geregeld, ook het vervoer van de bagage. Dus je hoefde alleen maar te lopen en te genieten", vertelt mevrouw Voorn.

Meneer Voorn heeft ook meerdere malen meegelopen met de Vierdaagse van Nijmegen. "Maar dat was wel erg massaal", vindt hij. Goede herinneringen heeft hij vooral aan de Kennedy-marsen die hij in de negentiger jaren liep: een tocht van 80 km., die in één etmaal gelopen moet worden. "Je begint dan om 10 uur 's avonds, met lichtjes op je kleding. Af en toe zijn er controleposten, waar je even wat kunt eten en drinken of even kunt liggen op een bed. Maar je moet weer door, in totaal loop je zo'n 16 uur", vertelt hij. "Prachtige tochten waren het." Wandelen blijft een hobby. Tot twee jaar geleden loopt hij eens per week een tocht van 16 km. en vaak gaan de Nordic Walking-stokken mee.      

Hun leven is nu rustiger geworden. Elke week klaverjassen ze met hun dochter en schoonzoon. Samen wandelen ze nog korte routes in de omgeving. "Je kunt hier heel mooi wandelen in de natuur", vinden ze. En hebben ze nog wel eens heimwee naar Amsterdam? "O, zeker niet, veel te druk!" Dit heel tevreden echtpaar wensen we nog veel goede jaren in Onstwedde.