19.01.2017 De familie Jeths

Ze weten wat hen te doen staat in de komende jaren en ze hebben er veel zin in: Fred en Ria Jeths hebben het oude boerderijtje aan de Oosterholtsweg 2 gekocht. Samen met hun kinderen Britt van 13 en Patrick van 11 jaar wonen ze er sinds begin januari en het klussen is al begonnen. Fred, een handige timmerman, heeft allereerst een douche aangelegd. Ook andere basisvoorzieningen hebben nu prioriteit, want het boerderijtje uit 1830 is toe aan interne modernisering. Er is geen aansluiting op gas, geen warmwatervoorziening en de wc is nog achter op de deel!

Maar dit is wel de plek waarnaar ze lang hebben gezocht: een kleine boerderij met uitzicht over de velden. "Een heerlijke plek voor ons en onze dieren, vrij wonen, maar toch alle voorzieningen dichtbij", vertelt Ria enthousiast. "Nu is het nog even 'kamperen in eigen huis', maar langzamerhand maken we er steeds meer ons thuis van." In de voorkamer met palletkachel is het behaaglijk warm. Eén wand in de kamer is nog een originele bedsteewand met handgeschilderde houtmotieven. Fred doet nog een mooie ontdekking: als hij in de kamer behang weghaalt, blijkt het onderste gedeelte van de muren betegeld te zijn met authentieke wandtegels. "Die ga ik later hergebruiken", zegt Fred, "ze zijn in kalk gezet, dus goed eraf te bikken." Ook ontdekt een KPN-medewerker nog twee oude kerktelefoonaansluitingen. 

Fred en Ria hopen nog meer dergelijke verrassingen tegen te komen in dit oude huis. Ondanks de leeftijd staat dit pand niet onder Monumentenzorg. "Dat komt omdat er op een gegeven moment nieuwe muren om zijn gezet. Maar ik ben er niet rouwig om, het geeft ook beperkingen als je je aan de regels van Monumentenzorg moet houden. Nu zijn we in principe vrij om te doen wat we graag willen", aldus Fred. Dit huis is hun grote hobby. "We willen het weer een authentieke uitstraling geven, passend bij deze streek."    
 
Als Fred en Ria trouwen gaan ze eerst in Gelderland wonen, waar Fred opgegroeid is. Maar Ria is noorderling en wil graag terug naar het noorden. Ze wonen dan een tijd in Vriescheloo en knappen het huis helemaal op. Fred heeft een volledige baan bij een timmerbedrijf. "We maken kozijnen en deuren voor monumentale panden. Zo'n 70 tot 80% gaat naar Amsterdam. Daar zijn veel oude, scheve panden, die gerestaureerd worden en dus maken wij aan de hand van foto's en de maten, die we doorkrijgen, nieuwe scheve deuren en kozijnen. Wij leveren het aan en de aannemers aldaar plaatsen ons houtwerk in de panden." Ria werkt fulltime bij Buurtzorg, vanuit vestiging Bellingwolde. Ze geniet van haar werk: "We hebben een leuk team, het is prachtig werk en we krijgen veel eigen verantwoordelijkheid. We doen de zorg voor de mensen echt met elkáár."
   
Britt gaat naar de eerste klas op het Ubbo Emmius in Onstwedde. Op de Open Dag vindt ze de sfeer heel fijn. De directeur geeft aan iedereen een hand en er zijn leuke dingen te doen. Een volgende keer als Britt met haar moeder de school inloopt, weet de directeur Britt's naam nog. "Ik vind het echt een warme school", vertelt Ria, "en het is toch bijzonder dat je direct weer herkend wordt en bij de naam genoemd? Je bent daar geen nummer." Patrick gaat naar de Visio-school in Haren, een school voor blinde en slechtziende kinderen. Ook hij voelt zich daar helemaal thuis. Elke dag wordt hij met een taxi gehaald en gebracht.

Op de boerderij is er ruimte genoeg voor de dieren. Britt en Patrick hebben allebei een eigen pony: Lavant en Voice. Ze verheugen zich al op de buitenritten die ze straks kunnen maken. Ook zijn er nog twee Friese paarden, twee Ierse Setters en twee papegaaien. Een gezellige beestenboel daar aan de Oosterholtsweg en plek voor alle dieren op het erf en in de schuren. Heel af en toe rijden Fred en Ria zelf ook op hun grote zwarte Friese paarden, maar de tijd daarvoor ontbreekt nogal eens.

Ria en Fred hebben goede ervaringen in het dorp en de gemeente. Ria: "Toen ik op het gemeentehuis kwam met vragen over deze woning, werd er alle tijd voor me genomen en werd ik vriendelijk te woord gestaan. Hier aan de weg hebben we ook al kennis gemaakt met buurtgenoten. We werden met een handdruk welkom geheten. Echt een heel fijne buurt met vriendelijke mensen. Ik heb ook het idee dat men er veel aan doet om dit dorp leefbaar te houden. Met allerlei voorzieningen in het dorp, scholen, winkels, sportgelegenheden, huisartsen, is het echt compleet.  Mijn collega zei al: Onstwedde? Daar kun je oud worden!"

Als Ria eens de honden uitlaat achter de boerderij, ziet ze in het veld reeën lopen. Gauw haalt ze Fred op en samen genieten ze van de aanblik. "We hebben een prachtplek", daar zijn ze het over eens! "En ja, we hopen hier oud te worden...."