20.05.2017 Chiel en Marjolein

Ze wonen nog bij hun ouders thuis, maar zijn bijna alle avonden bezig in hun droomhuis aan de Havenstraat 37: Chiel Casteleijn en Marjolein Gelling. Chiel wordt geboren in het midden van het land, in Wageningen, verhuist dan naar Maasstricht, om vervolgens helemaal naar het Noorden te vertrekken, naar Stadskanaal. Marjolein woont achtereenvolgens in Borger, Oude Pekela en sinds ruim twee jaar in Onstwedde aan de Tellingerweg. De woning aan de Havenstraat, "het is wel een klushuis," zegt Chiel tussendoor, zal na een grondige aanpak helemaal voldoen aan hun wensen. De stijl van deze 'jaren '30'-woning vinden ze beide erg mooi. 

Marjolein woont voor haar studie aan de PABO een paar jaar in Groningen. "Dan merk je duidelijk het verschil tussen een stad en een dorp", vertelt ze. "In de stad is het toch wat afstandelijk, je kent je buren niet eens. Daarom wil ik toch wel graag in een dorp wonen. Het is hier bekend en vertrouwd, mensen groeten elkaar en maken een praatje. We wonen nog niet in ons nieuwe huis, maar zijn al bij allerlei buren hier aan de Havenstraat op de koffie uitgenodigd. Het is een heel vriendelijke buurt."

Aan de woning is al veel gedaan, grotendeels door Chiel en Marjolein zelf. Vanaf 2 december 2016, de dag van sleuteloverdracht, is het stel aan het slopen, zagen, timmeren, verven, boren, stucadoren en zo meer. Het huis wordt helemaal geïsoleerd en de indeling is veranderd. Er zijn dakramen in het dak gezet,  water- en electriciteitsleidingen vervangen, en ook de centrale verwarming is opnieuw aangelegd. Chiel is erg handig en dat is een groot pluspunt in dit 'project'!
In het dagelijks leven werkt hij als onderhoudsmonteur op de gaslocaties van de NAM en Shell. Vooral een buitenbaan dus en Chiel houdt van de afwisseling en de vrijheid in zijn werk. Op de woensdagavonden volgt hij een cursus besturingstechniek. Marjolein werkt op twee basisscholen in de regio: op CBS De Zaaier in Vlagtwedde werkt ze met groep 6 en 7 en op de CBS Oranje Nassauschool in Stadskanaal heeft ze groep 4 en 6 onder haar hoede. Marjolein werkt het liefst in de bovenbouw van een basisschool.  "Dat ligt me het best", zegt ze en vervolgt: "Het enthousiasme van de kinderen, dat is het leukste van mijn werk. "  

Hun woning roept allerlei herinneringen op: "Een tante van me heeft hier als kind gespeeld bij haar vriendinnetje", vertelt Marjolein. En Chiel's moeder heeft gepraat met een man, wiens zus het huis heeft laten bouwen. "Toen was er vóór in het huis een slaapkamer en daarnaast de zondagskamer", zegt Chiel. "En in de schuur achter het huis werd een varkentje gehouden voor de slacht. Daarboven was een hooizolder." Bij het slopen op de zolder zien Chiel en Marjolein hoe het dakbeschot keurig was behangen en er stond zelfs nog een schoteltje met muizengif op zolder.

Tijd voor hobby's schiet er tegenwoordig wel bij in, nu ze zo intensief aan het klussen zijn. Maar voor Chiel is klussen één van zijn grootste hobby's, dus kan hij zich nu helemaal uitleven. Ook zeilen doet hij graag, maar daar is de laatste paar jaar weinig tijd voor genomen. Marjolein gaat het liefst twee maal per week naar de sportschool in Oude Pekela, waar ze veel oude bekenden treft. Af en toe gaat ze ook een rondje hardlopen. Haar leesvoorkeur gaat uit naar thrillers. Beide houden ze ook van tuinieren. Ze zijn blij met de grote tuin, die bij het huis hoort. "Aan de ene kant van het huis groen, aan de andere kant van het huis de bewoning, dit vind ik echt een ideale plek", zegt Marjolein. "Zowel de rust en vrijheid als het gezellige van mensen om me heen, dat vinden we hier."  We wensen Marjolein en Chiel te zijner tijd veel  woonplezier en alle goeds op hun mooie plekje 'achter in de Havenstraat'!