14.03.2015 Anaïs Camiré

Sommige mensen wonen hun leven lang in Onstwedde, anderen maar voor even. Sommigen blijven het liefst bij het bekende en vertrouwde van eigen dorp of stad, anderen verkennen graag nieuwe werelden.... De karakteristieke jaren '30-woning aan de Mussel-Aa in de Havenstraat is het tijdelijk onderkomen van de Canadese studente Anaïs Camiré, 17 lentes jong. Ook al is ze maar voor zo'n 15 weken in ons dorp: van harte welkom!

Anaïs is afkomstig uit Quebec, de Franstalige provincie van Canada en woont in Quebec City. Ze besluit om mee te doen met een studenten-uitwisselingsprogramma, dat wordt georganiseerd door de Rotary Club. Zo komt ze op 4 augustus 2014 als 'exchange-student' in Nederland terecht. Waarom kiezen voor het kleine Nederland? Anaïs vertelt in verrassend goed Nederlands: "Ik wil vooral de taal en de cultuur van Nederland graag leren kennen en nieuwe mensen ontmoeten." Drie en een halve maand is ze te gast bij een gezin in Veendam en op 7 december 2014 gaat ze naar een volgend gastgezin in Onstwedde. René Nijenbrinks, zijn partner Gerda en dochter Marije krijgen er voor een aantal maanden een huisgenoot bij. En ze hebben het goed met elkaar, Anaïs vindt het erg fijn om bij hen een tijdelijk thuis te vinden.

Overdag gaat ze naar school in Veendam. Ze kan met René mee reizen, omdat hij daar werkt. In Veendam pakt ze de fiets om het laatste stukje naar school te rijden. Ze zit in de vijfde klas van het VWO. Het vak Frans is voor haar uiteraard erg gemakkelijk, maar vooral met wiskunde heeft ze wel moeite. CKV (Culturele en Kunstzinnige Vorming) is het favoriete vak: "Dat is altijd goed te doen. We doen veel groepswerk en dat vind ik heel leuk."

Wat vind je bijzonder in Nederland? Anaïs benoemt het: "Het is zo vlak. En er zijn zo veel fietsen. Ik vind het een uitdaging Nederland te leren kennen. De kaas is hier ook zo lekker. Met zo'n kaasschaaf plakjes snijden... mmmm! Elke morgen eet ik ervan. En dan de stroopwafels, ook zo heerlijk. De warme maaltijden zijn hier ook heel goed." Een tevreden kostganger, daar bij de Nijenbrink's! En het typische van Onstwedde? "Onstwedde is een schattig dorpje. Het is klein, iedereen kent iedereen. In Gerak is het ook gezellig." Anaïs volgt wekelijks, samen met Marije, zumba-lessen in de sporthal aan de Boslaan. Ook een uitstapje naar Schiermonnikoog staat nog in de planning, samen met haar gastgezin.

Contact met het thuisfront onderhoudt ze regelmatig. Haar moeder is docent, haar vader vertegenwoordiger. Ze heeft ook nog een zusje. Moeder stuurt af en toe pakketjes met iets lekkers naar Nederland. In Canada gaat Anaïs met de bus naar school, een rit van 45 minuten. De temperatuur is er nu -30 ˚C, met een gevoelstemperatuur van -38˚C. "Als ik nu hier op de fiets zit bij 2 graden vorst en bij mezelf denk: wat is het koud, dan hoef ik niet te mopperen, want in Canada is het nog véél kouder!"  In haar thuisland is 'mapal sirop' het nationale product: een dunne, zoete stroop van esdoornblad. Dit blad staat ook in de vlag van Canada. Mapal sirop gebruikt men over pannenkoeken, maar ook wel over vleesgerechten. Poutine is ook typisch Canadees. Dat is een gerecht met frietjes, bruine saus en een soort kaas erover.

Anaïs doet gezellige dingen met de schoolvriendinnen in Veendam: zwemmen in Tropiqua, uit eten en andere feestjes. Met de andere uitwisselingsstudenten, die verspreid zijn over heel Nederland, volgt ze het programma met uitstapjes, die door de Rotaryclub worden verzorgd: naar Madurodam, de Eerste Kamer, gezellige feestjes door het hele land of weekendjes weg. In juni staat een tour door Europa van twee weken op het programma. "Ik hou van reizen", vertelt Anaïs, "De Afsluitdijk vind ik ook zo bijzonder: het water aan beide kanten." Een colbertjasje van de reislustige Anaïs hangt in de kamer, met daarop  allerlei versierselen in de vorm van mooie speldjes en andere voorwerpen uit allerlei landen. Mooie herinneringen aan haar buitenlandse verkenningen, samengebracht op een vrolijk rood jasje.

Hobby's heeft Anaïs, naast het reizen, genoeg: "Ik hou van de drama-lessen op school, koken en bakken vind ik leuk, dansen ook en schilderen." In Onstwedde heeft ze al twee schilderijen gemaakt.

In maart of april vertrekt Anaïs naar een nieuw gastgezin in Veendam voor de laatste schoolperiode in Nederland. René, Gerda en Marije zullen haar gezelligheid vast gaan missen. En misschien mist Anaïs het 'schattige dorpje' Onstwedde ook nog wel eens...!