16.02.2015 Albert en Trijnie Akker

Haar wieg stond in het Slaait'nhoes aan de Hörn, hij werd geboren in Mussel. Ze hebben elkaar ontmoet in de Christelijke Gereformeerde kerk in ons dorp..... welkom in Onstwedde, Albert en Trijnie Akker-Veldhuis! Een half jaar nu, sinds augustus 2014, wonen ze aan de Boslaan 27.

Albert komt uit een groot gezin van zeven kinderen, Trijnie komt uit het nòg grotere gezin van Geert Veldhuis en Grietje Moorlag met elf kinderen. Ze zijn 19 en 21 jaar als ze trouwen. Albert werkt al vanaf zijn 16e jaar bij timmerman Geert Huiting in Onstwedde en daarna 38 jaar lang bij bouwbedrijf Henk Roossien in Musselkanaal. Een zelfde periode wonen ze in Mussel. Aan de Lindenlaan staat het huis, dat Albert met hulp van een broer en zwager zelf heeft gebouwd. Als timmerman weet hij van aanpakken! Helaas raakt Albert zo'n 2½ jaar geleden door een bacteriële infectie chronisch vermoeid. Het huis in Mussel wordt te groot. De woning wordt verkocht en tijdelijk gaan ze wonen in de pastorie van de vrijgemaakt gereformeerde kerk. Na vier maanden is er een nieuwe dominee, die intrek mag nemen in de pastorie. Een geschikte kleinere woning of ruimte daarvoor is er op dat moment in Mussel niet te vinden. "We kregen een tip dat er in Onstwedde een woning aan de Boslaan vrij kwam met een slaapkamer beneden. Die kans hebben we aangegrepen en zo zijn we in Onstwedde beland", vertelt Trijnie. "De kinderen hebben ons geweldig geholpen met het verhuizen. Het nieuwe huis was na een week helemaal gesaust en ingericht."     

Albert en Trijnie hebben vier dochters: Margreet, Anita, Sandra en Rianne. Ook zijn er acht kleinkinderen, van 2½ tot 9 jaar oud. Een prachtige foto van de hele familie hangt aan de muur, een cadeau voor Trijnie's verjaardag vorig jaar. En zijn ze al wat gewend in Onstwedde? Albert: "Nee, eigenlijk zijn we net klaar met allerlei klusjes in en rond het huis. Het echte wennen moet nog wat komen." Toch ervaren ze al wel, dat er in Onstwedde veel wordt georganiseerd en dat het winkelaanbod groot is. Ook de dokter dichtbij is voor hen nieuw. "Om er in het dorp tussen te komen moet je zelf actie ondernemen", weet Trijnie. "Bij de kerk zijn we samen lid van de gespreksgroep en ik ben lid van de vrouwenvereniging. Ook hebben we al eens bij het volleyballen gekeken in de sporthal."

Maandag is de vaste oppasdag, dan komen er een paar kleinkinderen. Bovendien werkt Trijnie twee morgens per week als activiteitenbegeleidster in de Heggerank in Musselkanaal. Een bingo of ander spel, een knutsel- of muziekactiviteit, het aanbod voor de bewoners daar is heel divers. Thuis pakt ze graag haaknaald en garen om iets moois te maken of is ze bezig met puzzelen. Albert leest veel en timmert af en toe. In hun tuin staat een mooi houten tuinhuis te pronken. Samen touren ze bij goed weer op hun elektrische fietsen. Pas 's avonds gaat de tv aan. 'Nederland zingt'  is het tv-programma, waar ze samen van genieten.

"Het echte wennen moet nog wat komen", zei Albert, maar dat gaat vast wel lukken. Activiteiten genoeg, mensen genoeg.... We wensen hen samen een mooie tijd toe in hun gerieflijke woning aan de Boslaan.