Afl. 56 – 1 mei 2017:  HUTSPOT  MET  KLAPSTUK !

                                       Een  verhaal  van  Hans  Worst.


Even vooraf.
Op mijn zoektocht in de historie van het huidige Ubbo Emmius Onstwedde (zie afl. 121 van de rubriek ‘Zo was ‘t’ ), stuitte ik in een oude schoolkrant (nov. 1971) op een indringend verhaal van een mij niet meer bekend heerschap, ‘Hans Worst’ geheten. Die schoolkrant van een school, die toen nog “gewoon” Chr. Mavo Onstwedde heette, droeg in die tijd de alleszins creatieve naam “Kapstok”.
De school werd in 1975 verbouwd. Kort daarna werd de nieuwe naam: Chr. Mavo “’t Spieck”, genoemd naar het vroegere beekje dat naast de school liep. In het spoor van die naamswijziging werd ook de schoolkrant herdoopt:”’t Spieckblaadje” ging hij nu heten.
Als de docenten op de dag voor een vakantie de schoolkranten ronddeelden, verkondigden zij sindsdien vol trots:”Jaja jongelui, jullie zitten op een werkelijk unieke school. Nergens in Nederland vind je namelijk een school waar de leraren “Spieckblaadjes” uitdelen ………”

Maar ook de schuilnaam waarvan de schrijver van het zopas genoemde verhaal zich bediende, maakte bij mij iets wakker. U moet weten, dat zelfspot/de gek steken met je eigen zeggen & doen, al vanaf m’n jeugdjaren een belangrijk element in m’n leven geweest. Om dat een beetje te stimuleren heeft bijv. een aantal jaren een Duitse poster met een afbeelding van een gekke vent achter in m’n leslokaal gehangen. Met grote letters stond erop:”Du, Hanswurst !”
Als ik tijdens een les (weer) ’s wat doordraafde, was een blik op poster meestal voldoende om me weer snel met beide voeten op de solide vloer van lokaal 2 neer te zetten ….

Over nu naar het verhaal van Hans Worst zelf, weliswaar hier en daar een beetje aangepast en geactualiseerd. Uiteraard is ’t een verhaal doorspekt met pedagogisch-didactische elementen, maar ’t gaat ook om een artikel in een school-krant hè. Misschien leert u er – 45 jaar na dato – nog steeds wat van…...

                                                      HET  VERHAAL  VAN  HANS
Er zijn wel eens mensen, die vinden dat de Nederlandse taal arm is. Maar dat valt best wel mee hoor. Onze taal is rijk genoeg, die taal zit nog boordevol fraaie vormen van beeldspraak.
Neem nou bijv. de personificatie, d.w.z. de dingen voorstellen alsof het mensen zijn. Dat doen we toch heel gemakkelijk ? De wind speelt om het huis, het maantje lacht, de zon neigt ter kimme. Die laatste vind ik persoonlijk een hele mooie. Je ziet ’t gewoon voor je.
Sommige mensen vinden dat raar. Nou ik dus niet. Ik heb alle begrip voor die zon. Als je de hele dag staat te branden, dan wil je op een gegeven ogenblik wel ’s wat anders. Ja toch, zeg nou zelf ! De zon is niets menselijks vreemd. Trouwens…..: die kim lokt ’t nog uit ook. Die staat zich daar de hele dag maar af te tekenen tegen de lucht om maar zoveel mogelijk op te vallen. Wat wil je dan ? Ja, en dan is die kim nog zo echt vrouwelijk geraffineerd ook !
Jaaaa…….., want als dan tegen de avond de zon er eindelijk aankomt, dan hangt juffrouw kim heel snel de preutse tante uit. Dan doet ze weer verlegen, dan gaat ze blozen en zo. Wat ? Als de zon er aan komt, dan loopt die kim regelmatig helemaal rood aan, man !
En als ze dan na een tijdje bij elkaar gekomen zijn, dan lijkt ’t er sterk op dat ze ’t nog niet willen weten ook. Dan hullen ze zich snel in het duister !
Op zich vind ik dat wel lief hoor, maar een beetje genant is ’t ook wel. Voor alle zekerheid kijk ik op die momenten maar de andere kant uit. Dan kijk ik gewoon naar de lucht. Zo af en toe zie je dan ook nog een ster verschieten. Vroeger had ik dat niet door, maar nu weet ik ’t wel zeker: dat is gewoon jaloezie van zo’n ster. Sterren verschieten van jaloezie ! Nou, dat vind ik ont-zet-tend kinderachtig. Goed, het is natuurlijk een beetje triest als je geen kimmetje voor jezelf hebt. Maar zo zijn er duizenden op onze aardbol. Die doen toch ook niet zo gek en verschieten gelijk ….
Neem nou de maan. Die is toch altijd helemaal alleen ? En die blijft nog lachen ook ! Ja, soms wel ’s als een boer die kiespijn heeft, maar hij lacht in elk geval. Mensen hebben tegenwoordig bijna overal wat over te janken. Zo zijn er lieden die op klaaglijke toon zeggen:”De maan lacht toch niet meer zoals hij vroeger deed.” Ja, vind je ’t gek ? Sta je daar eeuwen achtereen rustig en onschuldig aan de hemel te glimlachen en dan komen er ineens een paar van die rot-astronauten die even je hele achterdeel blootleggen. Dan lach je niet meer. Daar word je zelfs wel even bleek van; vooral het eerste kwartier ……. 

Even terug naar onze bloedeigen aarde. Is ’t u wel eens opgevallen, dat je de mensen kunt herkennen aan de grondsoort waar ze vanaf komen ? Neem bijv. de klei. Daar hebben ze nooit wat aan behoeven te doen. Die is daar indertijd rustig afgezet en de mensen zijn er toen ook maar rustig bij gaan zitten. Toen zijn ze ook afzetters geworden zeg maar en nou zitten ze er warmpjes bij.
In het veen ging dat heel anders. Daar was ’t hard werken vroeger. Daarom zijn de lui van het veen ook zulke sterke mensen geworden. Een beetje ruw misschien, maar ook lekker vurig. Zo’n figuur haal je er gelijk uit: zo’n onvervalste rauwe veenbonk ! Het verschil met bijv. een zandzak zie je direct ! Ook de mensen van de löss-gronden (in Zuid-Limburg) zijn overigens vlot herkenbaar. Ze komen altijd enigszins lössgeslagen over.
Ik realiseer me ineens, dat het verhaal van de grondsoortvergelijkingen niet altijd opgaat. Neem nou bijv. Den Haag. De mensen daar denken dat ze op de geestgronden zitten. Maar dat is helemaal niet zo. Ja, vroeger misschien maar de geest is er anno nu al lang uit. De grond is daar helemaal verzuurd man, die grond is zo onvruchtbaar als de pieten. Kijk maar naar onze regering in de afgelopen jaren. Een mestoverschot van hier tot Tokio, maar goeie vruchten ???? Ho maar.
Wat onze nieuwe regering er straks van gaat maken is ook maar afwachten. Verkiezingsbeloften zijn meestal verre van identiek aan het regeerakkoord. Het openbaar vervoer desondanks zal vast en zeker een hot item zijn en het rekeningrijden met de auto moeten we zeker nog niet wegcijferen. Misschien moeten we er zelfs ernstig rekening mee houden, dat we straks in de auto een geldig trein- of buskaartje bij ons moeten hebben ……
Eerlijk is eerlijk: er is veel te zeggen voor het openbaar vervoer. De luchtverontreiniging en de klimaatproblematiek vormen immers een groot probleem. Aan de industrie lijkt ’t niet te liggen. Nee, die mogen ons wel. Her en der op de wereld krijgen ze er regelmatig een dikke smog van …….
Ik heb me wel ’s afgevraagd waarom die vuile lucht blijft hangen. Waarom trekt die niet gewoon weg ? Tijdens één van m’n nachtelijke klaar-wakker-momenten wist ik ’t opeens. De regering houdt de industrie de hand boven het hoofd ! Ja en dan kan die vieze lucht natuurlijk niet weg, dan slaat alles neer……..
De Haagse oppositie zal strakjes vast en zeker weer zeggen, dat zij het beter zullen doen. Ik garandeer u, dat er weer een schaduwkabinet zal worden gevormd dat regelmatig zal gaan beweren dat ’t met hun beleid veel beter zou zijn gegaan. Ik zie dat duister in. Want zeg nou zelf: hoe kun je nou van een schaduw-kabinet verlichting verwachten ……..
Gelukkig is er in ons land veel particulier initiatief. Vooral de chlorofielen-clubs, die heel Nederland groen willen hebben, doen het goed. Kijk maar naar de recente verkiezings-uitslag. Ik zie eerlijk gezegd nog niet dat de nieuwe regering daaraan mee gaat werken. Die willen alles het liefste maar blauw-blauw laten. Dat zal de VVD-invloed wel zijn. De PvdA gaf er de afgelopen 4 jaar nog wel ‘s een zwak rood tintje aan, maar daarvoor zijn ze behoorlijk afgestraft.
Sjonge-jonge, en dat allemaal ook nog onder het koningschap van ons Oranje-huis.
Je begrijpt eigenlijk niet waarom er zoveel landgenoten zijn, die alles zwart-wit zien. Om nog maar te zwijgen van het toenemend aantal zwartkijkers. Ik zeg wel ‘s: als er minder zwartlijkers waren, zouden de tv-programma’s er vast en zeker ook veel rooskleuriger uitzien !
Ach, tegenwoordig komt toch de grootst mogelijke rotzooi op de tv ? Bij de helft van de programma’s moet je eerst het kinderslot eraf doen en bij de rest …… ren je wenend weg. Daarbij lijkt ’t per maand nog erger te worden. Vindt u ’t gek, dat we steeds minder tv kijken met z’n allen ? De grootst mogelijke troep wordt over ons uitgestort. De tv is geen beeldbuis meer, maar is een vieze vuile gore smeerpijp geworden !

© Geert Schreuder (Taikens) & Klaas Meijer (Toal)
    doen u, mede namens Hans de hartelijke groeten.