22.07.2020 VCO '72 in coronatijd

Ook het volleybalseizoen werd in maart afgebroken door de maatregelen rondom het Corona-virus. Geen trainingen en wedstrijden meer en ook geen hervatting van de competitie. De volleybalvereniging is inmiddels druk bezig met de voorbereiding op het nieuwe seizoen. waar loopt een vereniging in Corona-tijd tegen aan? Ik vroeg het Aike Wilzing, penningmeester van VCO '72.

Wat betekende het plotselinge einde van de competitie voor de volleybalvereniging (financieel en sportief)?

Sportief betekende het einde van de competitie qua resultaten niet zoveel. Dames 1 kon geen kampioen worden, heren 1 misschien nog wel maar die zaten niet te springen om naar een hogere klasse (de promotieklasse) te promoveren.

Financieel heeft alles wel de boel behoorlijk op zijn kop gezet. Door de maatregelen was het bijvoorbeeld niet mogelijk om acties te organiseren, hierdoor hebben we geen voorjaarsactie kunnen houden, er is geen braderie en geen straten- en beachvolleybaltoernooi. Allemaal zaken waar we als club inkomsten uit genereren. Zoals het lijkt gaan we in ieder geval geen positief resultaat halen dit seizoen.

Hoe ziet voor jullie het nieuwe seizoen er uit (aantal senioren en jeugdteams)?

Voor komend seizoen is er jammer genoeg geen Meisjes B-team. Wel is de aanwas vanuit de jongste
groepen weer aan het groeien. We hebben voor het komend seizoen 6 damesteams, 3 herenteams, 1 meisjes A, 2 meisjes C, 4 mini's met wellicht een vijfde team vanaf januari. Dames 1 wordt komend seizoen getraind door Jasper de Munck uit Stadskanaal, terwijl heren 1 voor het derde seizoen René Drenthe als trainer/coach heeft.

Met welke Corona-regels krijgt VCO ’72 te maken ?

We gaan er vanuit dat alles weer normaal opstart in het nieuwe seizoen. Tot dusver hebben we met de jeugd weer op het beachveld kunnen trainen waarbij we regels hebben opgesteld voor wat betreft het brengen en halen van kinderen. Ook zit er een kwartier tussen eind van een training en begin van een volgende. In het nieuwe seizoen zal er waarschijnlijk niet gedoucht mogen worden (?) en het gebruik van kleedkamers wordt geminimaliseerd.

Denk je dat er in september weer gewoon getraind en gespeeld kan worden?

Zoals ik al aangaf gaan we er als bestuur vanuit dat het allemaal zo normaal mogelijk wordt opgestart. Ja dus. Al zal zoiets ook afhangen van een eventuele tweede golf die tijdens/na de zomervakantie zal uitbreken.

Zijn er nog veranderingen in het bestuur?

In het bestuur zijn een paar wisselingen geweest: Marianne Velthuis stopt als bestuurslid en wedstrijdsecretaresse. Ze wordt vervangen door Margriet de Wijk. Agnes Wubs en Nicolien Huls stoppen als jeugdbestuurslid. Anniek Elzen, Gera Prins en Jannie Koerts komen deze 'tak' binnen de vereniging versterken.

Jan Hidde Wilzing