19.09.2018 Rennen, maar níet galopperen

Rennen met paarden: een dikke zeventig koppels van ruiter, paard en hardloper deden zaterdag in Onstwedde een rondje ‘Ride&Run’ door de natuur.

Ho, stop! Toeschouwers langs het parcours! Met felgekleurde, wapperende jassen aan! Daar heeft hengst Bright Investment het helemáál niet op begrepen. Amazone Jessica Pellekamp moet hem even flink tot de orde roepen. Dat betekent pas op de plaats en dus tijdverlies voor run-maatje Tim Grelling.

,,Dat was even een ‘schoonheidsfoutje’’, zegt Jessica nadat haar Team Grasshoppers de 10 kilometer in een toch nog supersnelle 37 minuten en een paar seconden heeft afgerond. ,,Bright is soms een beetje een mietje.’’

‘Mooie combinatie’
De Run&Ride van de Onstwedder manegevereniging de Driesporen is een debuut voor Stad-Groningers Tim en Jessica. Het plan groeide op hun werk, bij het ivf-laboratorium van het UMCG. ,,Ik loop hard en zij rijdt dressuur’’, verklaart Tim. ,,Dit leek ons een mooie manier om onze sporten nu eens een keer te combineren.’’

Het was mooi maar pittig, zegt Tim. ,,De laatste kilometer was vrijwel alleen maar rul zand: dat is wel even doorbikkelen.’’ Buiten die ene hapering van Bright ging het echter als een speer door de natuur rond de buurtschap Ter Wupping, over paden, lanen, bruggen en door watergangen.

Afstemming tussen ruiter en hardloper
De afstemming tussen ruiter en hardloper steekt nauw, beseffen ook ‘rider’ Derk Smid en ‘runner’ Hendrik Waijer kort voor de start. Ze zijn op het laatste moment aan elkaar gekoppeld via de organisatie. Winschoter Waijer had zich opgegeven, maar had nog geen run-partner.

Voor Onstwedder Smid is dit bekend terrein. ,,Ik rij hier wekelijks wel een paar keer.’’ Maar dit is andere koek. ,,Je combineert twee totaal verschillende sporten’’, zegt Smid. ,,Met een paard rij je nooit een uur lang hetzelfde tempo zoals een hardloper. Je wisselt constant tussen stap, draf en galop .’’ Nu moet ruin Timo zich inhouden. ,,Een paard in galop hou ik niet bij’’, zegt Waijer.

Trappelen voor de start
Linda Wilken uit Stadskanaal en Hester Schrik uit Onstwedde staan letterlijk te trappelen voor de start. ,,We zien elkaar voor het eerst’’, zegt loopster Linda. Ze werd op laatste moment gekoppeld aan de 12-jarige Hester. Die zag haar loopmaatje wegvallen door een schouderbreuk. Vorig jaar werd ze zelf nog werd verhinderd door een armbreuk na een struikeling van haar pony. ,,Toen mocht ze een halfjaar niet rijden’’, zegt moeder Dineke terwijl het koppel wegspurt. ,,Ze baalde als een stekker want ze is bloedfanatiek.’

Bron: Dagblad van het Noorden

Manege De Driesporen

Foto: Freerk Boskers