04.03.2023 Onstwedder Boys wint van Haulerwijk

In de strijd om het kampioenschap heeft Onstwedder Boys zaterdagmiddag uitstekende zaken gedaan op Sportpark De Boskamp. Concurrent Haulerwijk werd met 2 – 0 geklopt, waardoor de ploeg van trainer Guus Zantinga nog steviger aan de leiding staat in de vierde klasse D.

Bij Onstwedder Boys ontbraken deze middag Marcel Paans, Anne Wilzing en Rutgert Tipker. Alle drie vanwege de wintersport. Hierdoor werd Nanne Huiges opgetrommeld om de defensie van Onstwedder Boys te versterken. Opmerkelijk bij Haulerwijk: vier keer vinden we de naam Hilhorst in de basis. Patrick Hilhorst is de veel scorende spits van de ploeg uit Friesland.

Door het ontbreken van een aantal basisspelers oogt de thuisclub wat onwennig in het begin van de wedstrijd. Haulerwijk, dat aan een goede serie bezig is, is de beter voetballende ploeg. Onstwedder Boys komt weinig aan opbouwen en combineren toe, waardoor vaak de lange bal wordt gespeeld. Na tien minuten spelen krijgt Haulerwijk een vrije trap net buiten het strafschopgebied. Patrick Hilhorst neemt de vrije trap en schiet de bal net naast. Een eerste waarschuwingsschot van de Friezen. Even later weet Jarno Sterenborg met een fraaie pass Gerko Scheper te bereiken. Zijn inzet komt recht in de handen van keeper Brian Geutjes terecht. Na bijna twintig minuten spelen komt Onstwedder Boys op voorsprong. Harm Visser krijgt de bal aangespeeld en ziet keeper Geutjes iets te ver voor zijn doel staan. Op fraaie wijze weet hij met een boogbal de keeper van Haulerwijk te verschalken: 1 – 0. Een paar minuten later wordt het ook 2 – 0 voor de thuisclub. Een fraaie combinatie tussen Gerko Scheper en Sem Nieuwenhuis wordt door Scheper uitstekend afgerond. De trainer van Haulerwijk, Marcel Schaap, is dusdanig ontevreden dat hij meteen twee spelers wisselt. Het is in de eerste helft vooral Haulerwijk dat aandringt en vooral via vrije trappen en corners gevaar weet te stichten. Rein Koudstaal moet kort achter elkaar twee keer ingrijpen, o.a. op een kopbal van Mark Veenstra. Via de handen van Koudstaal gaat de bal net naast het doel. Vlak voor rust is Haulerwijk dichtbij een doelpunt als een schot van één van de aanvallers tegen de paal komt.

Na rust is het spelbeeld hetzelfde: Haulerwijk dringt aan en Onstwedder Boys wordt teruggedrongen. Er zijn veel duels en scheidsrechter Meijer houdt het kort en fluit geregeld voor een overtreding. Een schot van Patrick Hilhorst gaat net voorlangs het doel van de Boys en de spits van Haulerwijk krijgt de grootste kans als hij na een misverstand in de verdediging van Onstwedder Boys alleen op keeper Rein Koudstaal af kan gaan. Koudstaal redt echter bekwaam en voorkomt zo een tegentreffer. Bij Onstwedder Boys staat de verdediging als een huis, waarbij Sven Jaegers een puike partij speelt en vaak op tijd weet in te grijpen als er gevaar dreigt. Ook Luc Nieuwenhuis, Nick Wagenaar en Gerben Meems staan verdedigend goed en geven nauwelijks kansen weg aan de tegenstander. Slechts één keer wordt Onstwedder Boys gevaarlijk in de tweede helft. Na een goede combinatie scoort Sem Nieuwenhuis, maar de goal wordt wegens buitenspel afgekeurd. Het laatste wapenfeit is van Jens Douwsma, maar zijn schot komt in de handen terecht van Rein Koudstaal.

Al met al een zwaarbevochten en belangrijke overwinning voor de Boys. Komende zaterdag, 11 maart, staat de derby tegen Mussel op het programma. In Mussel wordt om 14.30 uur afgetrapt.
 
De stand aan kop:
Onstwedder Boys 15 – 35, 2. RWF 16 – 32, 3. FC Assen 15 – 29, 4. SVBO 15 – 25, 5. Haulerwijk 13 – 24.

Opstelling: Rein Koudstaal, Nick Wagenaar, Sven Jaegers, Gerben Meems, Luc Nieuwenhuis, Gerwin de Wijk, Nanne Huiges, Sem Nieuwenhuis, Harm Visser, Jarno Sterenborg (Mart Wilzing) en Gerko Scheper.
Scheidsrechter: dhr. G. Meijer (Groningen)
Toeschouwers: 130