25.05.2022 Onstwedder Boys JO15 kampioen!

Zaterdag 21 mei stond voor de jongens van JO15 de thuiswedstrijd tegen hun leeftijdsgenoten van Bato (Winschoten) op het programma. Een overwinning zou betekenen dat het kampioenschap in de 1e klasse binnen was. Een gelijkspel zou ook voldoende kunnen zijn, maar dan waren de Boys nog afhankelijk van de uitslagen bij de concurrentie. En wat is er nu leuker dan thuis op de Boskamp kampioen te worden.

De basis werd vorige week gelegd in de met 4-0 gewonnen thuiswedstrijd tegen naaste concurrent Noordster. Tot nu toe verloren de Boys maar één wedstrijd.

Er zat flink wat spanning op de wedstrijd tegen Bato. En dat was te merken aan het spel. Het begin was onrustig en onnauwkeurig. En ook fysiek was Bato een geduchte tegenstander die in de competitie wisselende maar ook verrassende resultaten behaald. Toch kwam Onstwedde op 1-0 vanuit een sublieme vrije trap die in de linker bovenhoek verdween. We hoopten dat dit de spanning wat zou wegnemen. Maar binnen 3 minuten incasseerden de Boys al een tegengoal. De snelle spits van Bato kon niet worden afgestopt en scoorde beheerst. Slordig balverlies van de Boys werd daarna direct afgestraft door Bato en zo stond er korte tijd later 1-2 op het scorebord. Onstwedde probeerde zich te herpakken en kreeg ook kansen. Het doelpunt viel echter aan de andere kant. Vanuit een corner, waarbij de verdediging niet heel sterk stond, kon de spits van Bato met een bekeken kopbal scoren: 1-3! Dit was tevens de ruststand.

Na een aantal tactische wijzigingen en een donderspeech kwam Onstwedde getergd uit de kleedkamer. Met beter voetbal en meer strijd werd Bato teruggedrongen. Al bleven de uitbraken van Bato gevaarlijk. De verdediging van Onstwedde dekte veel korter en dat werkte. Vanuit een van richting veranderde volley viel plots de 2-3 binnen. Hierdoor kregen de Boys nog meer energie en ze gingen op jacht naar de gelijkmaker. Er kwam nu meer ruimte op het veld en Bato hanteerde alleen nog maar de lange bal. Vanuit een mooie aanval werd een fraaie voorzet gegeven die werd binnen gekopt bij de tweede paal; 3-3. Dit zou genoeg kunnen zijn voor het kampioenschap, maar de Boys wilden zekerheid. Ze gingen op jacht naar het winnende doelpunt en dat volgde ongeveer 5 minuten voor tijd. Een mooie combinatie door het centrum van Bato werd vakkundig binnen geschoven: 4-3!

De Boys bleven druk zetten. Maar het verloop van de wedstrijd had ook veel energie gekost. In de laatste minuut trekt Bato nog een keer ten aanval om de gelijkmaker te forceren. Hierbij wordt de spits van Bato ten val gebracht in het strafschopgebied: Penalty! Dit leek een terechte beslissing van de verder goed leidende arbiter Bots. De spits van Bato besluit zelf de penalty te nemen. De keeper van de Boys zoekt de aandacht van de schutter en kijkt de penalty daarna vakkundig naast. Geen doelpunt dus en nog steeds 4-3 op het scorebord. Kort daarop floot de scheidsrechter af voor het einde van de wedstrijd. Er volgde een luide ontlading op het veld waarbij de spelers elkaar in de armen vlogen. De mannen van de JO15 hadden het kampioenschap op eigen kracht veiliggesteld!

Deze knappe prestatie sluit naadloos aan bij de goede prestaties die werden behaald in de (grotendeels Drentse) najaarscompetitie 2021. Toen werd het kampioenschap niet behaald vanwege het afbreken van de competitie. En als je als team de meeste doelpunten maakt, de minste doelpunten tegen krijgt en twee wedstrijden voor het einde van de competitie het kampioenschap veilig weet te stellen dan ben je gewoon de terechte kampioen. Van harte gefeliciteerd Boys!