11.06.2020 Onstwedder Boys in coronatijd

Begin maart kwam er een abrupt einde aan alle sportactiviteiten. Door de coronacrisis werden alle competities in het land stilgelegd en niet meer hervat. Welke gevolgen heeft dit gehad voor de sportclubs? Ik vroeg het aan de voorzitter van Onstwedder Boys, René Jonker. Ook kijkt hij alvast vooruit naar het komend seizoen.

René, wat zijn de gevolgen voor Onstwedder Boys van het beëindigen van de competities in maart ?

De gevolgen zijn dat er een abrupt einde is gekomen aan het voetbal seizoen, veel onzekerheid wanneer we wel weer mogen. Onze sociale functie verviel en je bent niet meer bezig met je sport en je club. Er moest een nieuwe invulling gegeven worden aan de zaterdagen. Wel een terechte beslissing van de overheid trouwens waar we volledig achter staan. Je probeert zo goed en zo kwaad als dat gaat nog wat voor de leden te organiseren maar dat valt lang niet altijd mee. Je wilt de betrokkenheid van de leden bij de vereniging proberen te houden. Ook financieel is dit natuurlijk dramatisch voor een vereniging. De meeste vaste kosten lopen wel door maar de inkomsten zijn er niet meer.


In jullie klasse is Vitesse ’69 dat bovenaan stond in de competitie alsnog gepromoveerd. Is dat terecht ?

In mijn ogen wel. Vitesse`69 stak er bovenuit dit jaar en dan snap ik dat dit team in aanmerking kwam voor promotie. De ruimte om te promoveren ontstond trouwens doordat er elftallen op zaterdag zouden gaan stoppen en er daardoor ruimte in de bovenliggende klassen kwamen die opgevuld moesten worden. Zo zijn ook Borger en SPW gepromoveerd.


Is er al iets meer bekend over het komende seizoen ? Kan de competitie bijvoorbeeld weer normaal opgestart worden ?

Van de KNVB horen we op dit moment dat er vanaf 1 september waarschijnlijk weer competitie gespeeld kan worden. Of dit met of zonder publiek is dat is op dit moment nog niet duidelijk. Ook mogen de kantines beperkt open. De exacte invulling is nog onduidelijk. Wel zijn er nog veel vragen. Als de 1, 5 meter afstand blijft, dan is er natuurlijk een probleem met douchen, omkleden in de kleedkamers, vervoer in de auto naar uitwedstrijden en ga zo nog maar door. Op deze vragen hopen we in de zomerstop antwoord te krijgen.

Wij hopen in ieder geval dat we vanaf 1 september weer als een voetbalclub kunnen functioneren maar dit zal zeker met aanpassingen zijn.


De jeugd heeft de afgelopen weken getraind. Met  welke corona-regels heeft een voetbalvereniging te maken?


De jongste jeugd t/m 12 jaar is eerst begonnen. Hiervoor waren fysiek geen beperkingen. Wel moesten de nodige maatregelen getroffen worden zoals; handen wassen, niet omkleden en douchen op de club, geen ouders langs de lijn, eigenlijk de regels die ook door de RIVM opgelegd zijn voor het openbare leven. We merkten wel dat de jeugd er weer aan toe was om te sporten en samen te zijn met hun teamgenoten.

Voor de jeugd van 12 t/m 18 jaar gold met name de 1,5 meter afstand als ”erg lastig” de oefeningen zijn natuurlijk beperkt en hier zag je dan ook dat na een aantal weken ze toe waren aan ander trainingsvormen. Dit mocht dan ook gelukkig weer na 1 juni.

Onze jeugdcommissie heeft hier veel aandacht aan besteed en de randvoorwaarden zo optimaal mogelijk gecreëerd en met veel creativiteit is dit prima gelukt. De regel die de meeste impact heeft is dan ook de 1,5 meter regel. Als je hier goed bij stil staat moet je wel heel veel concessies doen.


Ten slotte: Onlangs overleed Bert Hartsuiker. Kun je aangeven wat hij heeft betekend voor de voetbalvereniging ?

Een overlijden binnen een club is altijd triest. Bert was natuurlijk een verenigingsman die iedereen kende en die ontzettend veel voor de club heeft betekend. Door de corona konden we hem geen afscheid geven die hij had verdiend en daardoor neem je op een andere manier afscheid. De club was gesloten en niemand was bij elkaar. Alles moet dan op afstand. Bert is in maart nog erelid van de vereniging geworden. Dit zegt veel over zijn verdienste en de werkzaamheden die hij jarenlang voor onze vereniging heeft gedaan.

Jan Hidde Wilzing