06.06.2017 Henk Jaap op de fiets in Harkema

Jeff Vermeulen kon zijn ogen niet geloven. Tijdens het districtskampioenschap wielrennen in Harkema zag de razendsnelle sprinter uit Exloo alleen maar fietsende schaatsers om zich heen. Eén stak hem in de sprint nog de loef af ook.

‘Ben ik dan de enige in deze kopgroep die niet schaatst of een schaatsverleden heeft?” vroeg Jeff Vermeulen zich vertwijfeld af toen er nog een kilometer of twintig te rijden was in de strijd om de beste wielrenner van Noord-Nederland.

De 27-jarige sprinter uit Exloo maakte deel uit van een kopgroep van dertien man toen hij eens om zich heen keek. In de finale in het Friese Harkema werd hij omringd door import-Emmenaar Kjeld Nuis, meervoudig olympisch en wereldkampioen Sven Kramer, marathonkanon Gary Hekman en nog veel meer als wielrenner vermomde mannen die vooral het klappen van de zweep op het ijs goed kennen. De schaatsers lieten zich tijdens het districtskampioenschap niet onbetuigd. Vermeulen, die de voorgaande twee edities won, moest in de laatste meters zijn meerdere erkennen in zo’n ijsridder.

,,Weet je wat het is, deze rondjes van goed honderd kilometer zijn voor ons schaatsers eigenlijk ideaal”, vertelde Hekman na afloop. De geboren en getogen Gramsberger had recht van spreken, want hij was het die de grote favoriet in de eindspurt het nakijken gaf. ,,Hier zijn wij bijna op afgericht. Wij trainen heel kort en hard. Dan kun je op zo’n zware klinkerstrook als op de finish hier in Harkema echt de macht even aanspreken. 700, 800 Watt trappen in een halve minuut. Dat is gewoon goed te doen voor ons. Je moet schaatsers niet vooraan verwachten in een lange klassieker. Wij hebben grote hamstrings waar de kramp dan inschiet. Dat had ik vandaag al bijna toen Vermeulen een keer aanzette.”

Het was een levendig kampioenschap waarin al vroeg een eerste kopgroep ontstond. Ook toen was het al Gary Hekman die het peloton uit elkaar trok met een tempoversnelling. De Overijsselse beul zag Sven Kramer, de Onstwedder mountainbiker Henk Jaap Moorlag, Jeff Vermeulen en het Friese wielertalent Hartthijs de Vries vervolgens ontsnappen. Het was de Noordelijke Wielervereniging Groningen (NWVG) zelf die de kopgroep, met daarin hun eigen Kramer, terugreed.

,,Die operatie had geen zin tegen een sprinter als Vermeulen”, concludeerde ploegleider Marcel Nagengast. De winnaar heeft altijd gelijk en dat was Nagengast, want hij had met Hekman bij de eliterenners en de De Vries bij de beloften twee winnaars op het hoogste schavot van het podium staan.

Vermeulen, Hekman, De Vries en de uit Staphorst afkomstige Jasper Bovenhuis waren de taaisten in de kopgroep van dertien en reden uiteindelijk met zijn vieren op de finish af. Daar bemoeide De Vries zich niet met de sprint. De wonderbaarlijk snel opgeknapte Kollumer - hij vloog drie weken geleden tijdens een training in Limburg door de achterruit van een auto - was de enige belofte onder het viertal en dus al zeker van zijn titel. ,,Ik heb het in de laatste kilometer nog een keer geprobeerd, maar toen kwamen die rappe mannen er snel overheen. Ik had het in de sprint waarschijnlijk toch niet gewonnen.”

Het was Vermeulen die De Vries terughaalde en daardoor te vroeg op kop kwam, waardoor Hekman de sprinter in de laatste meters met een enorme krachtsexplosie voorbij kon gaan. ,,Misschien had ik het gaatje richting de hekken iets kleiner moeten houden”, mopperde Vermeulen. ,,Maar goed, nu was het een eerlijke sprint en dan verlies ik een keer. Ik moest het ook allemaal in mijn eentje doen, had als renner van Piels geen ploeg om me heen zoals de NWVG. Dat merk je ook wel op zo’n laatste stuk.”

Het aandeel van de schaatsers in de koers zette Vermeulen aan het denken. ,,Ik was volgens mij echt de enige in die kopgroep van dertien die niet kon schaatsen. Die mannen zijn natuurlijk allemaal uit de winter gekomen en raken nu in conditie. Ze reden zo makkelijk. Kjeld Nuis ook. Petje af. Tja, misschien moet ik zelf ook maar eens gaan denken aan een schaatscarrière.”

21 jaar is ze nog maar, Sanne Bouwmeester uit Westerbork. De renster van De Kannibaal uit Peize gaf de gelouterde profs Janneke Ensing en Anouska Koster gisteren mooi het nakijken in Harkema. Het districtskampioenschap wielrennen eindigde bij de vrouwen in een massasprint, nadat een kopgroep van acht rensters kort voor de eindstreep in Harkema werd teruggepakt. Bouwmeester wist haar wiel vervolgens een fractie eerder over de streep te zetten dan Ensing en Koster. Zaterdag won de Drentse ook al de Ronde van de Kerspelen in Friesland. ,,Ik hoop dat ik deze vorm kan vasthouden. Dan ben ik benieuwd wat we eind van deze maand bij het NK kunnen doen’’, jubelde Bouwmeester.

Bron: DVHN