09.10.2018 Henk Jaap Moorlag pakt winst

Henk Jaap Moorlag uit Onstwedde pakte de winst in de Borgerswold Classic en won en passant de districtstitel bij het mountainbiken.

Al voordat Moorlag aan zijn race begon, wist hij dat hij op het podium zou eindigen. Samen met Anne-Mark van der Vlag en Rick Ottema vormde hij het totale deelnemersveld bij de Eliterijders. Toch kon er na de finish een lach vanaf: ,,We hebben er wel een wedstrijd van gemaakt.’’

De organisatie van de Borgerswold Classic, dit jaar tevens decor van het Districtskampioenschap, baalde zelf ook van de geringe opkomst. ,,Er zijn vandaag veel andere wedstrijden’’, zo zocht Luit Ottema naar een verklaring. ,,De Bart Brentjens Challenge bijvoorbeeld, in Limburg. En in Roden vindt de Red Bull Kop over Kop plaats.’’

Openlijk filosofeerde de Muntendammer dan ook over de toekomst: ,,We staan open voor een verplaatsing naar juni of juli. Dan kun je het ook als plaatsingsmogelijkheid voor het Nederlands kampioenschap gebruiken. We moeten ook niet vergeten dat de wedstrijdsport nog in opmars is. In het Noorden zit echt wel talent, de kwantiteit van renners is alleen nog niet zo groot.’’

Op het parcours, met onder andere een paar steile klimmetjes en technische gedeeltes, hielden de drie kanshebbers elkaar goed in de gaten. Moorlag probeerde al in de eerste twee rondes tweemaal te ontsnappen, maar voelde dat de benen een lange solorit niet zouden overleven. Vervolgens zag hij, opgehouden door Rick Ottema, toe hoe Van der Vlag halverwege de koers wegsprong.

De Assenaar pakte een seconde of vijftien en leek vertrokken. Moorlag had echter voldoende kracht in de benen om in één ronde het gat dicht te stoempen. Daarachter hing Ottema aan het elastiek, maar plotseling verscheen hij met een lekke band aan de finish. Even leek er geen reservewiel voorhanden, maar dankzij het wiel van de reeds gefinishte Sportklasse-rijder Sidaan Feiertag kon hij alsnog zijn weg vervolgen.

Ottema had echter vijf minuten stilgestaan, waardoor hij enkel nog voor een klassering op de derde plaats meereed. Van der Vlag en Moorlag zouden gaan beslissen wie de hoofdprijs zou pakken. De laatste besloot na het dichten van het gat meteen een aanval te plaatsen en had, met nog twee ronden te gaan, zo’n vijftien seconden op zijn enige concurrent.

Dat gat liep zelfs nog verder op naar twintig seconden en met nog één ronde te gaan kon de zege de Onstwedder bijna niet meer ontgaan. Ondertussen had Ottema op ruime achterstand de meet gepasseerd. ,,Je mag stoppen, Rick, we hebben je geclassificeerd!’’, klonk het. Maar de Alecto-renner, volgend jaar koersend voor Metec, besloot ook zijn laatste rondje tot een goed einde te brengen.

Niet veel later reed Moorlag als eerste de steile heuvel af op het veld bij de finish. Van der Vlag begon net aan het klimmetje, waardoor het voor iedereen duidelijk was. Moorlag kon juichend over de finish.

Zelf vond de winnaar het ook jammer van de hoeveelheid deelnemers, al had hij zich er verder niet zo mee bezig gehouden: ,,We zijn alle drie maximaal gegaan, dat moet ook. Het is verder goed georganiseerd en een mooi parcours. Misschien dat de organisatie ook moet overwegen marathons te organiseren; die zijn steeds meer in opkomst. Anders moeten renners voor anderhalf uur hierheen komen.’’

Bron/foto: DvhN