01.10.2016 Broezen met Henk de Haan

“Twee euro…., één euro van Sven en één van hemzelf. Als je een kerel bent leg je toch 50 euro op tafel.” Aan het woord is Henk de Haan, die leden van Onstwedder Boys en andere belangstellenden vrijdagavond toespreekt in de kantine van Sportpark De Boskamp.

Als zijn op poten gezette tevergeefse reddingspoging om SC Veendam in de benen te houden ter sprake komt, verandert de toon. De energieke De Haan is er zelfs bij gaan zitten. De geboren Holwierder zette zich met al zijn ziel en zaligheid in om de Veenkolonialen voor de ondergang te redden. Hij vroeg mensen geld te doneren in het tv-programma Voetbal International, had gesprekken met Piet Hamberg van Red Bull Salzburg, met Arjen Robben van Bayern München en schoof aan bij De Wereld Draait Door.

Het beoogde geld voor een doorstart kwam er niet. Ruud Gullit, die met Sven Kramer ook die bewuste avond bij De Wereld Draait Door was aangeschoven, drukte hem twee euro in de hand. “Eén van Sven en één van hemzelf.” De Haan zucht. “Nee, die Gullit heeft voor mij afgedaan.”

Omlandia
Dat SC Veendam De Haan na aan het hart ligt is logisch; hij was tien jaar te bewonderen aan de Langeleegte. En dat terwijl hij SC Veendam eerst een blauwtje liet lopen. De Haan zat in 5 atheneum, toen een delegatie van de Veenkolonialen bij het talent van Omlandia (Henk was inmiddels verhuisd van Holwierde naar Ten Boer), aanklopte. De scholier ging niet op de avances in, wilde eerste zijn diploma halen, maar hapte een week later wel toe, toen FC Groningen op de stoep stond. Samen met zijn teamgenoot bij Omlandia, Ronald Steenge, waagde hij de stap.

De Haan speelde tussen 1982 en 1984 in totaal 25 wedstrijden voor de FC. Ook was hij actief in de twee legendarische Europacupduels met Atletico Madrid en Inter Milaan. Een shirt van de Italiaanse spits Alessandro Altobelli herinnert aan deze episode in zijn leven. Het was meteen het einde van De Haan bij FC Groningen. Bij de stand 3-1 – FC Groningen had het eerste duel gewonnen met 2-0 – maakte De Haan bij de achterlijn een overtreding op Hansi Müller, waarna de vrije trap door Antobelli binnen werd gewerkt. Daarmee was het Europese avontuur van FC Groningen ten einde, en datzelfde gold voor De Haans avontuur bij de FC. “Ik werd niet meer opgesteld en werd vervolgens verkocht, of eigenlijk weggegeven, aan SC Veendam, ha, ha.”

Koffer vol herinneringen
Hoewel De Haan slechts een paar jaren voor de FC actief was, heeft hij een ‘koffer vol’ herinneringen aan die tijd, zoals zijn vriendschap met de Johan Cruijff van Signapore Fandi Ahmad, trainer Rob Jacobs, Keith Knight, Herman Dieterman, die met een lijkwagen naar de trainingen kwam en Ronald Koeman, waarmee De Haan bij uitwedstrijden steevast een appelgebakje at bij een tankstation in de buurt van Strand Nulde. “Mocht niet natuurlijk, maar we deden het wel. Koeman had dan steevast een bus slagroom mee, ha, ha.”

Uiteraard ook over zijn Veendam-periode heeft De Haan tal van anekdotes, zoals over oud-Onstwedder Boys-speler Boy Nijgh, de boomlange van BATO afkomstige Jan Redmeijer, Herman Dijkstra (“Die speelde een aantal wedstrijden erg slecht en moest gewisseld worden. We hadden toen nog van die houten bordjes die omhoog moesten worden gehouden. Had Herman, die speelde met rugnummer 11, zijn nummer verstopt.”), het vliegtuigje dat boven de Langeleegte vloog met de tekst ‘Henkie moet in de basis’, zijn afscheidswedstrijd op 3 augustus 1993, Steve Goble, Rob McDonalds én zijn afstandspegel – de enige goal in zijn profcarrière – tegen FC Wageningen, die werd verkozen tot Doelpunt van de Maand.

Doelpunt van de Maand
De Haan was met een videoband onder de arm hoogstpersoonlijk naar Hilversum gereden om zijn doelpunt aan de redactie van AVRO’s Sportpanorama te laten zien. “Ik weet nog dat ik die wedstrijd de opdracht had gekregen de bal te veroveren en die vervolgens aan een speler te geven die beter was dan ik. Nou, keuze genoeg, dat waren er tien, ha, ha. Ook mocht ik eigenlijk niet over de middellijn komen. Om wat in beweging te blijven, het was erg koud, deed ik dat toch een keertje, kreeg vervolgens de bal voor mijn voeten en haalde uit. Als een streep in de kruising.” De Haan maakte, volgens eigen zeggen, na de treffer een ererondje. “Toen ik eindelijk terug was, stond het al 1-1, ha, ha.”

Bron: Hetstreekblad.nl