• Terug
  • Regio
  • Bevrijding! Maar, dan een beetje anders in de bieb Stadskanaal
22 apr. 2024

Bevrijding! Het lijkt vanzelfsprekend. Maar welk beeld hebben daarbij? Bovendien, klopt dat beeld dan wel?

Auke ten Hoeve diept het begrip Bevrijding uit door ook facetten te noemen die niet of nog nauwelijks worden genoemd. En, daarmee het begrip Bevrijding ook een andere lading geeft. Maar bovenal, dat een ieder zijn eigen beeld daarbij kan hebben.

Auke denkt bij Bevrijding ook aan iets anders. Dat illustreert hij aan de hand van een speciaal legervoertuig uit begin 1943. Het gaat niet zozeer om het voertuig zelf, maar wel dat het symbool is voor een speciaal stuk geschiedenis en een ander beeld geeft bij het fenomeen Bevrijding, ook in Noord-Nederland, de Kanaalstreek en Westerwolde.

Wat in 1941 is ontstaan, klinkt door tot in Europa, ook in Nederland en ook in Noord-Nederland. Het is iets wat weinig mensen (nog) weten, maar wel belangrijk is om te weten als we het hebben over Bevrijding. Daarmee eindigt hij ook zijn verhaal bij initiatieven die vandaag plaatsvinden, voor de luisteraar interessant is en al een reden is om te komen naar deze lezing.

Lezing Auke ten Hoeve in de bibliotheek van Stadskanaal op donderdag 25 april om 15.30 uur en in de Bibliotheek van Ter Apel op maandag 6 mei om 19.30. Toegang is 5 euro. Opgave graag via de agenda’s van de bibliotheek.

Opgave lezing Stadskanaal

Foto: Auke ten Hoeve