21.03.2024 Winnaars Westerwolder Schriefwedstried

Vrijdagavond 22 maart was de ‘priesoetlangen’ van de Westerwolder Schriefwedstried 2024. Dit was alweer de 29e editie van deze jaarlijkse schrijfwedstrijd, georganiseerd door de gemeente Westerwolde. De uitreiking vond plaats in MFA Ons Noabershoes in Veelerveen. Wethouder Giny Luth maakte de winnaars bekend.

Er waren dit jaar 34 deelnemers vanuit de hele provincie. Zij stuurden in totaal 32 verhalen en 18 gedichten in het Gronings in. Zangvereniging DES uit Veelerveen en Josien Bakker zorgden voor muziek.

De winnaars:

Verhalen
1e prijs:               Harry Lutjeboer uit Onderdendam met ‘Vogelzang’    
2e prijs:               Jacob Arbeider uit Zuidlaren met ‘In ’t Laand van Roeten Oa’
3e prijs (gedeeld): Bertus Raatjes uit Zuidlaren met ‘Pittje Schietgeld’
3e prijs (gedeeld):  Nico Torrenga uit Appingedam met ‘Schietbrud’

Gedichten
1e prijs:            Hilly Keitz uit Scheemda met ‘Levensloop’
2e prijs:            Ids Vlieg uit Wedde met ‘Boetenbaintje’
3e prijs:            Gerda de Voogd uit Groningen met ‘Wilde Veren’

Beoordeling door de jury
De beoordeling was anoniem. Voorzitter van de jury was wethouder cultuur, Giny Luth. Zij zei over de verkiezing: "Ik ben trots op onze mooie streektaal en alle deelnemers. Het was een moeilijke keuze. Maar de winnaar heeft ons geraakt met de kracht en pracht van het Gronings. We houden onze streektaal levend!" De andere juryleden zijn: Hielke de Roo, Wia Jager, Ellen Bakker, Wendy Wilts en Bart Kruizinga.

Alle inzendingen gebundeld   
Alle deelnemers kregen na de prijsuitreiking een bundel met inzendingen mee naar huis. De tekeningen hierin zijn gemaakt door kinderen en jongeren van het AZC in Ter Apel. Dit werd georganiseerd door ‘Stichting De Vrolijkheid’.