22.07.2020 WandelenWerkt Laude

Op woensdag 22 juli 2020 was er  in het kader van WandelenWerkt weer een prachtige wandeling te maken.

Deze keer hadden de wandelcoaches Eltjo Glazenburg  en Els Eckhardt een route uitgezet vanuit de oude melkfabriek in Laude. Deze fabriek wordt beheerd door de Stichting Melkfabriek Laude. Deze stichting probeert , in samenwerking met BOEi, dit industrieel monument nieuw leven in te blazen. In een gedeelte van de fabriek  is nu onder meer de natuurslagerij  De Woeste Grond gevestigd.

Na de koffie werd om 9.15 uur de wandeling gestart en ging het richting stroomgebied van de Ruiten Aa. Onderweg werd er uitleg gegeven over het feit dat in dit landschap duidelijk te zien is dat de oorspronkelijke, de autochtone oude eiken met hun natuurlijk nageslacht, het beter doen dan de later aangeplante bomen van elders. 

De wandeling ging verder en kwam onder meer langs het terrein ”de Slangenborg”. Al voor 1000 v Chr. sloegen de nomaden als het Trechterbekervolk hier waarschijnlijk al hun kamp op. Bekend is dat het Romeinse pad “de Pontes Longi” dwars over het terrein liep. Begin 20e eeuw heeft het terrein een eigenaar gekregen en werd het gebruikt als begrazing gebied voor schapen. In de veertiger jaren werden er barakken gebouwd  werd het terrein aangeplant met heide.
In de  oorlog werd het twee jaar lang gebruikt door de Duitse bezetter en werden er Nederlandse jonge dienstplichtigen te werk gesteld onder Duits commando. Nu is het nog steeds een veilige overnachtingsplek voor mens en dier, want sinds 1955 is er in dit gebied een officieel natuurkampeerterrein die aan de natuurliefhebber en rustzoeker unieke kampeerplekken met veel privacy biedt.

Terug bij de melkfabriek was er voor de liefhebber zoals gebruikelijk weer soep met brood. Ook was er een mogelijkheid om een rondleiding te krijgen door dit industrieel monument.  

Foto's: Jan Bossen Onstwedde.info