08.02.2024 WandelenWerkt in Vriescheloo

De wandeling van WandelenWerkt van woensdag 7 februari had als vertrekpunt Vriescheloo.

De wandelaars die zich vooraf hadden opgegeven konden zich vanaf 8.45 uur melden in dorpshuis “t Ganzennust “, en hier zaten de wandelcoaches Els Eckhardt, Els van Hoof en Jolanda Willems klaar om hen welkom te heten. En even belangrijk, de koffie met koek stond klaar.

En ook deze keer weer de drie bekende afstanden. De groep voor de afstand van 10 km vertrok om 9.15 uur en het ging direct richting Engbert Drenthbos. En hier kwamen de wandelaars er al vrij snel achter dat het, ondanks dat het de laatste tijd best wel mooi weer was, het toch echt nog een moddertroep was in het bos. Het was echt zoeken naar een droog stuk om met redelijk schone schoenen door te kunnen.

Wat direct al opviel dat er in het bos de laatste tijd veel bomen zijn gerooid. Op diverse plekken lagen de gerooide bomen hoog opgetast. En wat ook opviel dat er op diverse plekken lange stammen lagen die scherp waren aangepunt. Navraag bij Staats Bos Beheer leerde dat deze door Rijks Waterstaat worden gebruik in het Waddengebied, en worden gebruikt als golfbreker. Ze worden dan evenwijdig aan de kustlijn in zee geplaatst om op deze wijze kusterosie tegen te gaan.

Nadat het bos  op diverse keren is doorkruist kwamen de wandelaars weer uit bij het B. L. Tijdens- of Verenigd  kanaal, bij het monument ter ere van B. L. Tijdens. Boer en politicus, in de jaren 1891 – 1901 lid van de tweede kamer.  Was voorstander van protectionisme om de Groningse landbouw te beschermen.

Nadat het Ruiten Aa kanaal was overgestoken ging de wandeling door het prachtige gebied tussen Vriescheloo en het Rederveld. Ook hier ging het al slingerend verder om uiteindelijk weer over het kanaal richting Vriescheloo te kunnen wandelen. Het laatste gedeelte ging over de Koeweg richting Vogelzang. Dit traject, Koeweg – Vogelzang – Ossedijk  maakte vroeger deel uit van de toenmalige handelsroute Winschoten - Bourtange – Munster.

En vanaf Vogelzang was het nog maar een klein stukje terug naar ’t Ganzennust. En hier stond zoals gebruikelijk  voor de liefhebbers de soep met brood weer klaar. Het was weer een prachtige wandelochtend bij schitterend wandelweer.

Foto's: Jan Bossen Onstwedde.info