25.05.2023 WandelenWerkt in Slegge

Op woensdag 24 mei waren de wandelcoaches van WandelenWerkt neergestreken in Slegge, om vanuit hier hun wekelijkse wandeling te laten vertrekken.

Slegge is een buurtschap, gelegen aan de weg van Jipsingboermussel naar Ter Wisch. De Schaalbergerweg. In het café-restaurant bij de forellenvisserij stond vanaf 8.45 uur de koffie weer klaar, en konden de wandelaars die zich voor de wandeling hadden opgegeven zich melden bij de wandelcoaches. En ook deze dag  waren er weer drie afstanden te wandelen, de gebruikelijke 6, 8 en 10 km. Om 9.15 uur vertrok de groep voor de 10 km wandeling en wandelde de Sleggekampen in.
Dit is de naam van het aanliggende gebied   tussen de Schaalbergerweg en Ter Haar. De Schaalbergerweg was tot ver in de twintigste eeuw niet meer dan een veredeld zandpad. Pas in 1928 werd begonnen met de verharding van de weg. En hiervoor was natuurlijk veel geld nodig.
Hiervoor werd in 1927 de Wegwaterschap Schaalbergerweg opgericht. Dit waterschap had de taak om de Schaalbergerweg te verlengen en te verharden. Om dit te bekostigen werd een geldlening afgesloten. En deze moest natuurlijk ook weer worden afgelost.
Dit is dus gelukt en toen in 1964 de lening was afgelost, werd de weg overgedragen aan de ( toenmalige) gemeente Vlagtwedde. en werd het waterschap opgeheven , dus ook in 1964.    

Nadat we de Sleggekampen achter ons hadden gelaten staken we de weg over en kwamen we, nadat we uitgebreid aandacht hebben besteed aan de oudste schaapskooi van Westerwolde,  terecht in het stroomdal van de Ruiten Aa. We volgden de Aa door een oase van bloeiende brem en fluitenkruid. En via Ter Haar en Ter Wisch ging het langs de Schaalbergerweg weer terug naar De Slegge. En hier stond zoals gewoonlijk, voor de liefhebber, de soep met brood weer te achten. En voor de liefhebbers was er ook iets te eten met de specialiteit van het huis. Forel.

Al met al weer een prachtige wandeling door een werkelijk schitterend gebied.Het deed weer denken aan een oude slogan van onze gemeente. Westerwolde, het op één na mooiste gebied van Nederland.  

Foto's: Jan Bossen Onstwedde.info