26.08.2020 WandelenWerkt in Oostwold

WandelenWerkt had  deze keer als startpunt Oostwold.

Om 8.45 uur stond in café “De Twee Oldambten” de koffie klaar en konden de wandelaars die zich in de afgelopen week hadden opgegeven zich aanmelden.
Om 9.15 uur vertrok de eerste groep voor een wandeling van 10 km. De tweede groep voor een tocht van 8 km vertrok om 9.30 uur.

Bij aanvang van de wandeling vertelde wandelcoach Eltjo Glazenburg de oorsprong van de naam “de Twee Oldambten”. Op dit punt bevond zich de grens tussen het Veen Oldambt en het Klei Oldambt. Dit gebied was vroegen bedekt met een laag veen wat ook hier is afgegraven. Na de afgraving werd dit gebied overspoeld met een laag zeeklei.
De tocht ging verder langs de prachtige kerk met pastorie van de Ned. Herv. Kerk van Oostwold. Aangekomen bij het Oldambtmeer legt Eltjo uit dat dit meer eigenlijk het Huinngameer zou moeten heten. Oorspronkelijk lag hier op deze plek ook een meer geheten het Huningameer. In dit gedeelte van Oostwold komt men in verschillende vormen nog vaak de naam Huninga tegen.
Langs het meer en Blauwe Stad ging de wandeling richting Finsterwolde. Tussen deze twee dorpen ligt een prachtig groot natuurgebied. Het laatste gedeelte van de wandeling ging door dit gebied en eindigde weer bij bij het Café waar zoals gewoonlijk voor de liefhebbers de soep weer klaar stond.

Foto's: Jan Bossen Onstwedde.info