21.05.2021 WandelenWerkt in Blijham

Op woensdag 19 mei was er in het kader van WandelenWerkt weer een wandeling.

Deze keer rond Blijham. De wandelcoaches Eltjo Glazenburg, Els Eckhardt en Ooldrik Modderman hadden ook deze keer weer 3 routes voorbereid van respectievelijk 12, 9 en 7 km. Ook deze keer moesten de deelnemers zich weer vooraf opgeven. Dit in verband met de corona maatregelen. Vanaf 15 minuten voor de aanvang van de wandeling konden de wandelaars zich aanmelden, en hierbij stond de Koffie To Go  weer klaar.

De route ging in eerste instantie richting kerk aan het Oosteinde. Hier werd even stilgestaan bij het monument dat is opgericht ter nagedachtenis aan het feit dat de torenspits tijdens de tweede wereldoorlog is afgebrand.
Op 29 september 1941 is een bommenwerper, nadat deze  is aangeschoten door een Duits jachtvliegtuig, neergestort en ontploft. Een deel hiervan kwam tegen de torenspits en deze is toen door brand verwoest. Vijf bemanningsleden kwamen hierbij om het leven. Ze zijn op de begraafplaats bij de kerk begraven.

Ook ging de wandeling langs Oostkant van Blijham. Hier is in het landschap nog duidelijk het groot aantal dijkjes zichtbaar. Deze herinneren nog aan de tijd dat het water van de Dollard tot aan Blijham reikte en b.v. Ulsda een eiland was in de Dollard. Het land is door inpoldering terug  gewonnen, en een aantal dijkjes herinnerd hier nog aan
Na afloop van de wandeling stond voor de liefhebbers de soep met brood weer klaar. Uiteraard ook deze keer weer To Go. 

Foto’s: Jan Bossen Onstwedde.info