12.02.2020 Wandelen werkt vanuit Bad Nieuweschans

Deze keer hadden de coaches Eltjo en Els een wandeling uitgezet in Bad Nieuweschans.

De start was in dorpshuis “de Akkerschans” waar om 9.00 uur de koffie klaar stond. Er werd vandaag in één grote groep gewandeld. Er werd begonnen met een ronde door het dorp waarbij de Garnizoenskerk werd aangedaan.
De groep  
mocht ook naar binnen en daar werd hun uitleg gegeven over de geschiedenis van de kerk. Verder ging het langs het wachthuis, door de Kanonniersstraat naar de synagoge. Ook op deze plekken gaf Eltjo uitleg over de geschiedenis. Tijdens de wandeling vielen vooral ook de verschillende bouwstijlen op die in “Schanze” in de loop der jaren zijn gebruikt of toegepast.

Vervolgens  ging het naar buiten ( de bebouwde kom) en wandelden ze door de bossen bij Bad Nieuweschans. En vaak was het glibberen in de natte klei. Eenmaal terug in het dorp ging het naar het station waar een monument was opgericht dat herinnerde aan de treinen die hierlangs reden naar de concentratiekampen. Vanuit hier was het een laatste blik op Nederland.
Eltjo las hier een gedicht voor dat hij heeft gekregen, en waarvan hij de belofte heeft gedaan het iedere keer voor te lezen wanneer hij een rondleiding geeft en deze plek aandoet.

Hiermee was de wandeling afgelopen en ging het weer richting Akkerschans waar voor de liefhebbers de soep weer klaar stond.

Foto’s: Jan Bossen Onstwedde.info