16.04.2019 Stadskanaal wil compensatie Rijk

De raad van Stadskanaal wil dat burgemeester en wethouders bij het rijk compensatie vragen voor de kleine drie ton euro die de gemeente dit jaar misloopt.

Stadskanaal krijgt 289.000 euro minder inkomsten, vanwege het bijstellen van enkele maatschappelijke regelingen. Een ervan is dat de eigen bijdrage van mensen die gebruik maken van maatschappelijke ondersteuning (wmo) niet meer afhankelijk is van inkomen en vermogen. Iedereen betaalt sinds januari dit jaar het abonnementstarief van 17,50 euro per vier weken. Dat scheelt de gemeente 114.000 euro.

Rijk moet geld weer bijleggen
Ook wordt de kortingsregeling voor mensen die ondersteuning krijgen voor het schoonmaken gelijk getrokken met het abonnementstarief. Dat levert nog eens 175.000 euro minder op.

Het Rijk moet dat geld weer bijleggen, vinden alle partijen. Zij steunden maandag een door de ChristenUnie ingediende motie met de oproep aan het college om bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport aan te dringen op compensatie.

Nadelige gevolgen
B en W gaan dat doen. Immers, stipte wethouder Lian Veenstra (SP) aan, een groot deel van de Tweede Kamer staat al in de stand dat lagere overheden niet hoeven opdraaien voor nadelige gevolgen van landelijke wijzigingen.

Bron/foto: Dagblad van het Noorden