20.10.2021 Reuzenhoorn voor de Giezelbaargbloazers

Deze week zijn de Giezelbaargbloazers uit Veele begonnen met het maken van een “Reuzenmidwinterhoorn”.

Toen een aantal leden van de Giezelbaargbloazers uit Veele deelnamen aan de Twentse Midwinterhoorn wandeling zagen ze onderweg een “reuzen midwinterhoorn”. Deze was eigendom van “De Lönnke Bloazers”uit Lonneker. Bij navraag bleek echter dat er niet op geblazen kan worden. Hij is alleen aan de voor- en achterkant uitgehold. Jammer dachten de Bloazers uit Veele.

In begin van dit jaar begon Willy Oosterveld uit Veele met het in orde maken van zijn tuin voor het komend jaar. Hierbij moest het nodige gekapt en gesnoeid worden. Er kwam een grote conifeer vrij die de vorm had van een midwinterhoorn.  
Toen hij de Giezelbaargbloazers benaderde of ze er belang bij hadden was het idee snel geboren. Met de reuzenhoorn uit Lonneker in gedachte ontstond al snel het plan om ook zo’n exemplaar te maken, maar dan wel eentje waar op geblazen kan worden. Wie dat zal moeten doen is nog de vraag, maar het zal iemand moeten zijn met een grote ademvoorraad.  

Deze week werd het gevaarte, dat eerst ruim een half jaar in de buitenlucht had liggen drogen, naar binnen gehaald om een begin te maken met deze reuzenhoorn. Dit ging echter iets anders dan bedoeld.
Toen werd begonnen met de schil er af te halen bleek het hout toch nog onvoldoende droog. Hij zal dus nog een tijd binnen moeten liggen om verder te drogen alvorens er verder aan kan worden gewerkt. Het streven om de hoorn te presenteren bij de aanvang van de traditionele wandeling kan dan ook niet worden behaald.

Volgens de inmiddels ontstane traditie zullen de Giezelbaargbloazers het advent wel weer gaan aanblazen, op eerste adventzondag, bij de vijf kerspelkerken in Westerwolde.

Foto's: Jan Bossen Onstwedde.info