20.05.2022 Nieuws van de Nedersaksenlijn

Samenwerking met Duitse buren wordt steeds intensiever. Regiobestuurders en Grafschaft Bentheim samen aan de slag met uniek bidbook Nedersaksenlijn.

De Nedersaksenlijn wordt steeds meer een grensoverschrijdende samenwerking. Bestuurders uit de regio langs de Nedersaksenlijn hebben samen met de Grafschaft Bentheim en de Stad Nordhorn in Stadskanaal een stevig verbond gesloten om samen aan de slag te gaan met een bidbook, een presentatie, voor de Nedersaksenlijn. Die grensoverschrijdende samenwerking vergroot de kansen voor de lijn, is de overtuiging. Zowel richting politiek Den Haag als richting de Europese Unie in Brussel.

De basis voor het bidbook werd gelegd tijdens een werkbijeenkomst met tientallen ambtenaren uit het gebied langs de lijn, ’s middags in de trein tussen Stadskanaal en Veendam. Samen de schouders er onder was ook de insteek tijdens een bijeenkomst met een zware delegatie gemeente- en provinciebestuurders uit het hele gebied van de spoorlijn, ’s avonds in Theater Geert Teis in Stadskanaal. Daar kreeg het plan voor het bidbook brede bestuurlijke steun en daarmee een stevig fundament.

Staatsecretaris Vivianne Heijen van Infrastructuur zei in een videoboodschap naar de Nederlandse en Duitse bestuurders in de zaal, dat ze erg enthousiast is over de aanpak van het project en de ideeën graag in ontvangst wil nemen. Ook het grensoverschrijdende element van het project spreekt haar bijzonder aan.

De wil tot grensoverschrijdende samenwerking, ook bij het maken van het plan, werd nadrukkelijk gepresenteerd door Landrat Uwe Fietzek, de Duitse collega van Commissaris van de Koning René Paas en Thomas Berling, burgemeester van de grootste stad van de Grafschaft Bentheim, Nordhorn.

Eenheid, kracht uitstralen, een stevig verhaal. Laten zien dat in het Noorden en Oosten oplossingen liggen voor heel Nederland. Dat is, samenvattend, de boodschap die het gebied moet brengen, vindt Commissaris van de Koning in de provincie Groningen René Paas die deze Dag van de Nedersaksenlijn afsloot. Want er komen er meer, meldde hij.