09.07.2020 Nedersaksenlijn moet doorgaan

Nedersaksenlijn kan niet zonder spoor Veendam-Stadskanaal.

Gedeputeerde walst enorme kans voor oostelijk Groningen onder het asfalt van de Zuidelijke Ringweg. “Een enorme economische kans voor de regio dreigt door Gedeputeerde Staten van Groningen voor jaren onder het asfalt van de Stad te worden gewalst, maar ook een mentale opkikker voor oostelijk en zuidelijk Groningen dreigt door de verantwoordelijk gedeputeerde Fleur Gräper geplet te worden onder de meerkosten van de Zuidelijke Ringweg Groningen: de zeer breed gedragen plannen voor de Nedersaksenlijn.”

Het bestuur van de Stichting Nedersaksenlijn wist niet wat ze lazen, toen duidelijk werd waar de provincie geld voor de afbouw van de Zuidelijke Ringweg Groningen wil halen. De extra miljoenen die nodig zijn voor het afbouwen van dit probleemproject moeten komen uit de gelden voor de Zuiderzeelijn, zo zijn de plannen. “Gelden bestemd en gereserveerd voor onder andere  de spoorlijn Veendam-Stadskanaal. En dat is weer een belangrijke opmaat naar de realisatie van de voor heel Oost-Nederland belangrijke Nedersaksenlijn. En die dreigt nu  te sneuvelen. "Onbegrijpelijk en onaanvaardbaar” aldus de aanjagers van het spoorproject dat door drie provincies loopt.

Het bestuur van de Stichting Nedersaksenlijn kan zich niet voorstellen dat een gedeputeerde voor de hele provincie Groningen, de zo vurig gewenste doorontwikkeling van een groot deel  van die provincie, maar ook een project met zo’n enorm bovenregionaal draagvlak als de Nedersaksenlijn gewoon opzij schuift omdat anders de Ringweg Zuid van Groningen niet rond komt.  “Het stichtingsbestuur zal zich daarom, in samenspraak met al die ander partijen die achter de plannen voor de Nedersaksenlijn staan, sterk maken om er voor te zorgen dat de  meerkosten van een wegenbouwproject in de stad Groningen niet ten koste gaan van dit spoorwegproject. Een verbinding die de nieuwe infrastructurele ijzeren ruggengraat moet worden van de oostelijke grensgebieden van Groningen, Drenthe en Overijssel. Een project dat een enorme oppepper kan worden voor een gebied dat nieuwe energie nodig heeft. Een project waar in ieder geval het oostelijk groot deel van de provincie Groningen een nieuwe toekomst op wil gaan bouwen. Dat moet doorgaan. Daarom: "Schouder aan schouder voor de Nedersaksenlijn. Juist nu".