01.11.2021 Midwinterhoornwandeling op 6 januari

De datum van de midwinterhoornwandeling van de Giezelbaargbloazers is bekend.

Dit zal zijn op donderdagavond 6 januari 2022. Waarom op een donderdagavond. Wel, zoals bekend wil de traditie dat er alleen in de buitenlucht wordt geblazen tussen eerste adventzondag en drie koningen, 6 januari.
Op lezingen en in gastlessen op scholen dragen de bloazers steeds uit dat ze trots zijn op deze traditie en dat ze deze in stand willen houden. Het was een gewoonte geworden dat de Giezelbaargbloazers hun wandeling steeds hielden op de eerste zaterdag na nieuwjaar. Nu is 1 januari dit jaar op zaterdag, en de eerste zaterdag er na is dus op 8 januari.
Dit betekend dus dat er op deze zaterdag niet in de buitenlucht geblazen mag worden. Een week eerder gaat ook niet, dan is het eerste kerstdag. Na lang wikken en wegen is er daarom besloten het daarom op drie koningen te doen.

Dan is dit ook meteen de mogelijkheid om de blaasperiode af te sluiten. Dat is namelijk ook gebruikelijk. Eerste adventzondag gaan ze “aanbloazen “. Dat doen ze al een aantal jaren bij de vijf kerspelkerken in Westerwolde. Op drie koningen gaan ze “ofbloazen “. Dat deed tot dusver ieder voor zichzelf op een door hem zelf uitgekozen plekje. 6 januari kan dus in de agenda worden gezet als de avond waarop de midwinterhoornwandeling van de Giezelbaargbloazers plaatsvindt. 
Verdere details zullen binnenkort volgen.

Foto:Bé Eelsing