10.09.2021 Groninger Dienst in Amsterdam

Op zondag 24 oktober 2021 is er voor de 15e keer een Groninger kerkdienst, in de Oude Lutherse Kerk in Amsterdam.

Het thema  van de kerkdienst is ‘Kom in t ìnne’ (kom overeind, sta op). Centraal staat het verhaal van Elia die in de stilte de Eeuwige ontmoet ofschoon uiteraard ook de daaraan voorafgaande aardbeving aandacht krijgt. Voorganger is dominee Harry Donga. De liturgie - liederen, bijbellezingen, preek, gebeden etc. – is in het Gronings.

Jubileumviering – Grunn in Amsterdam
De Groninger Diensten in Amsterdam begonnen in 2007. Dit jaar is de 15e keer. Daarom wordt er het jubileumboekje ‘Grunn in Amsterdam’ uitgebracht. In het boekje staan naast impressies van 15 jaar Groninger Diensten onder meer een bijdrage van dialectoloog Harrie Scholtmeijer en een interview met ds. Engel Jan Struif, nestor van de Groninger Diensten. Het eerste exemplaar van het boekje ‘Grunn in Amsterdam’ zal tijdens de dienst overhandigd worden aan journalist en schrijver Pauline Broekema.

Muziek
Christiaan de Vries speelt tijdens de dienst op het Bätz/Johan Frederik Witte-orgel uit 1886 en op een Monteverdi-orgel (tijdelijk te ‘gast’ in verband met het J.P. Sweelinckfestival).
De 17-jarige zangeres Josien Bakker uit Vlagtwedde zal optreden in de dienst en enkele Groningstalige liederen zingen. Josien won op het ‘Grunneger Laidjesfestival 2020’ de jury – en publieksprijs.

Expositie  Dirk Kome over fotograaf Tonnis Post
Fotograaf-schrijver Dirk Kome onderzocht het leven en werk van Tonnis Post (1877-1930), die de overgang van Oost-Groningen van de 19e naar de 20e eeuw fotografeerde. Dirk Kome maakte er het boek ‘Fotografen van de vooruitgang’ over. Een expositie was te zien in het Fotomuseum in Den Haag en Museum Westerwolde in Bellingwolde. Een deel van deze expositie is zondag 24 oktober te zien in de Oude Lutherse Kerk.

Collecte voor Wereldhuis
De ‘collecte’ is voor het Wereldhuis – adem- en steunplek voor migranten zonder papieren - en de onkosten van de dienst. ‘Want migranten helpen migranten’ aldus de voorbereidingsgroep. Het Wereldhuis is een initiatief van de Protestantse Diaconie  in samenwerking met de Lutherse Diaconie.

Bezoekers
De Groninger Diensten wordt jaarlijks bezocht door 400/500 mensen uit het hele land. Vanwege corona is er dit jaar helaas beperkt plaats voor kerkgangers. Maar net als vorig jaar zal de dienst ook live (en achteraf) via internet te volgen zijn. Volg actuele informatie op www.diaconie.com.

Uitzending Noordmannen
Voorafgaande aan de dienst wordt van 8.00-10.00 uur vanuit de Oude Lutherse Kerk het bekende RTVNoord radioprogramma ‘Noordmannen’ van Wiebe Klijnstra en Erik Hulsegge uitgezonden. Het programma zal in het teken staan van de Groninger Dienst.