29.06.2019 Foto's: Kerkklok gieten in Sellingen

Bij de Hervormde kerk in Sellingen is vrijdagavond een nieuwe klok gegoten.

Nadat alle voorbereidingen waren getroffen werd vrijdag aan het eind van de middag de oven bij de Hervormde kerk aangestoken. Terwijl het vuur goed werd opgestookt werden een eindje verderop de eerste hamburgers op de barbecue gelegd.

In de van chamotte stenen gemetselde oven, die vanmiddag was afgesmeerd met gravel en gips, stond een vuurvaste stenen pot, waarin de broodjes brons waren gestapeld. De oven werd gestookt met kolen tot een temperatuur van 1100 graden. Het vuur werd met lucht aangejaagd.

Rond negen uur was het brons vloeibaar. Simon Laudy verwijderde de schoorsteen die op het “giethuisje” was geplaatst. Vervolgens werd een deel van de oven afgebroken, zodat de stenen pot (kroes) er uit getild kon worden. Met een speciale tang werd de kroes in een draagring geplaatst. De kroes met daarin het vloeibare brons weegt ruim 160 kilo. Dit werd in een takel geplaatst en vervolgens naar de mal met daarin de “valse klok” bewogen.

In de mal zaten twee openingen, één om het brons in te gieten en de andere om de lucht te laten ontsnappen en om te zien of er voldoende brons in de mal gegoten is.

Dit is allemaal goed verlopen! Zaterdag rond elf uur wordt de klok uitgepakt. Een uur later wordt ook de barbecue weer aangezet, om de aanwezigen te voorzien van een hamburger. Vervolgens wordt de klok gecontroleerd op klank en toonhoogte. Het is de bedoeling dat hij om vier uur in de toren wordt gehangen.

Zondag wordt de klok tijdens een speciale open lucht dienst in gebruik genomen. Aan deze dienst wordt medewerking verleend door muzikanten van Jeduthun. Iedereen is welkom. Het is raadzaam een stoel mee te nemen.

Bron: Westerwolde Actueel

Foto's: H. Wolfs Onstwedde.info