10.05.2022 Dag van de Nedersaksenlijn

Stichting wil met regio samen basis leggen voor grensoverschrijdend bidbook nieuwe spoorverbinding.

Een basis voor een gezamenlijk bidbook voor staatssecretaris Vivianne Heijnen van Infrastructuur en Waterstaat. Gemaakt vanuit de Nederlands-Duitse regio langs de Nedersaksenlijn. Dat wil de stichting Nedersaksenlijn realiseren tijdens de Dag van de Nedersaksenlijn op 18 mei. “Het ‘ja, daar gaan we als regio mee aan de slag,’ moet er liggen aan het eind van de afsluitende bijeenkomst van de dag in Theater Geert Teis in Stadskanaal,” zegt voorzitter Melle Mulder van de Stichting Nedersaksenlijn.

“De regio staat er achter. Ik zie steeds meer coalitieakkoorden in de gemeenten langs de lijn waar realisatie in opgenomen is. De lijn heeft een positieve beoordeling vanuit de maatschappelijke kosten-baten, zo is onlangs uitgerekend door verschillende onderzoekers. En dan hebben we het alleen nog over het Nederlandse deel van de regio. Dat sterkt ons in ons streven om de lijn aangelegd te krijgen. Want we hebben feitelijk niet veel nodig. Slechts 26 kilometer nieuw spoor en pakweg 800.000 mensen in de grensregio hebben ineens een heel nieuwe spoorverbinding met vele reis- en ontwikkelingsmogelijkheden. Plus de stad Groningen heeft er een tweede spooraansluiting met de Randstad bij via Oost-Nederland. Daar moeten we op verder bouwen. Dat moet allemaal in het bidbook.”

Reeks aan prominente gasten
De avond in Theater Geert Teis op 18 mei kent een reeks prominente gasten, zoals staatssecretaris Vivianne Heijnen, Commissaris van de Koning in Groningen René Paas, zijn Duitse collega Uwe Fietzek van de Landkreis Grafschaft Bentheim, gedeputeerde Nelleke Vedelaar van de provincie Drenthe, burgemeester Thomas Berling van Nordhorn en zijn collega’s Klaas Sloots van Stadskanaal en Maarten Offinga van Hardenberg. Vanuit de wereld van het openbaar vervoer en spoorverbindingen komen Arriva en de Bentheimer Eisenbahn naar Stadskanaal om een bijdrage te leveren. En ook vanuit bijvoorbeeld het bedrijfsleven in de regio zijn tal van vertegenwoordigers aanwezig, net als Vrienden van de Nedersaksenlijn. Ook inwoners uit de regio zijn van harte welkom, maar moeten zich wel even aanmelden via de website van de Stichting Nedersaksenlijn.

Breed plan met spoorlijn als centrale as
Staatssecretaris Vivianne Heijnen staat positief tegenover het idee van de Nedersaksenlijn, maar wilvan de regio duidelijk meer zien dan alleen een plan voor de realisatie van de ontbrekende 26 kilometer spoorstaven tussen Emmen en Musselkanaal via Ter Apel, vertelt voorzitter Melle Mulder van de Stichting Nedersaksenlijn. “Ze wil in feite een breed opgezet regionaal ontwikkelingsplan, met als centrale as de Nedersaksenlijn. Dat heeft ze in persoonlijke gesprekken met ons duidelijk laten weten. Hoe gedegener en breder het plan voor de regio, hoe groter de kans dat de benodigde gelden op tafel komen en de lijn er ook daadwerkelijk komt. Als regio zijn we aan zet!”