04.09.2021 Bezoek H.V. Menterwolde aan Veele

Op zaterdag 4 september hield de Historische Vereniging Menterwolde hun jaarlijkse rondrit door een gedeelte van de provincie Groningen.

Deze keer is de keuze gevallen op Westerwolde. Een groep van ongeveer 40 personen vertrok vanuit Zuidbroek richting Wedde. Hier werd een bezoek gebracht aan de Burcht.
Daarna werd Veele aangedaan. Ze werden bij het bevrijdingsmonument ontvangen door bestuursleden van Vereniging Plaatselijk Belang Veele in de personen van Wubbe Kuper en Egbert Jans. Voor deze gelegenheid waren de vlaggen van Nederland en België gehesen.  
Nadat er uitgebreid koffie was gedronken vertelden Wubbe Kuper en Egbert Jans over de geschiedenis van de bevrijding van Veele. Uitgebreid werd er stilgestaan bij het feit dat drie van de bevrijders hierbij het leven lieten.
Dit waren Ph. Rolin, J Breuer en E Hazard. De bij het monument gelegen brug is vernoemd naar Philippe Rolin.

Na het bezoek aan Veele ging het verder naar Sellingen waar een bezoek werd gebracht aan de kerk. Ook werd een bezoek gebracht aan de Beetse, waar bij de barak de lunch werd genoten. Vervolgens werd koers gezet naar Ter Apel voor een bezoek aan het klooster. De nazit, en hiermee het einde van de excursie vond plaats bij de jachthaven in Ter Apel.  

Foto's: Jan Bossen Onstwedde.info