03.05.2021 Bevrijdingsvuur Groningen naar Wedde

WEDDE – Zaterdag brachten Gea van Hemmen en Willemijn Ahlers het bevrijdingsvuur van Groningen naar Wedde.

Groningen viert en herdenkt 75+1 jaar vrijheid met een mooi provinciaal programma. Tocht om De Noord geeft invulling aan het festival met de activiteit ”Ontsteek het bevrijdingsvuur op 1, 2 of 3 mei op een historische plek in jouw dorp”.

Meer dan 100 van de 220 deelnemende dorpen hebben het bevrijdingsvuur inmiddels ontvangen. Zaterdag kwam het vuur in Wedde aan. Gea van Hemmen en Willemijn Ahlers haalden het bevrijdingsvuur in een tocht van 55 km uit Groningen. Onderweg legden ze bij het oorlogsmonument in Wedderveer een bloemetje.

De activiteit werd ondersteund door Dorpsraad Wedde. Enkele leden wachtten de dames vlak voor Wedde op, om gezamenlijk naar dorpshuis De Voortgang te wandelen, waar zowel de Nederlandse – als de Groninger vlag was gehesen. Bij het dorpshuis, met zicht op de kerk stond een vuurschaal klaar, die met het bevrijdingsvuur werd ontstoken.

Namens de dorpsraad werd de dames een bloemetje aangeboden. Berend Koopman verzorgde ze van een welverdiend kopje koffie.

U kunt op woensdag 5 mei de finale van de Bevrijdingstocht in de stad Groningen live meemaken. Rond half vijf dragen alle tien gemeenten uit de provincie Groningen de bevrijdingslantaarns over aan Commissaris van de Koning René Paas. Ook wordt er een compilatie uitgezonden van alle Groninger dorpen die het bevrijdingsvuur hebben ontvangen.

Bron / foto's / lees meer: Westerwolde Actueel