15.05.2023 Beeldende kunsten tijdens Pagefestival

Het Pagefestival biedt onderdak aan uiteenlopende kunstzinnige disciplines. Naast muziek zijn er diverse beeldende kunsten, (straat-)theater, dichters, spoken word en dans. Die vinden tijdens het festival van 16 tot en met 18 juni voor een groot deel plaats in het Paleis der Schone op het festivalterrein aan de Dwarsweg in Stadskanaal.

Dit jaar komen er geen dichters, er komen Gedichten! Multitalent Sjoerd Visser uit Sellingen biedt ze letterlijk onderdak. Sjoerd timmerde zo'n dertig vogelhuisjes, in elk huisje 'woont' een gedicht van de hand van verschillende dichters. Deze huisjes, die op ooghoogte op ijzeren pinnen staan, worden verspreid op het festivalterrein geplaatst. Het publiek kan dan, naar eigen wens, bij elk huisje even 'binnenkijken'. De muziek hoeft niet, zoals in het voorheen wanneer er een dichter optrad, stilgelegd te worden omdat iedereen toch vooral die dichter moest horen. Iedereen kan nu stilletjes gaan genieten van het dichtwerk, ook al klinkt er luide muziek.
 
Expositie beeldende kunsten
Cursisten van de kunstwerkplaats De Pauw in Stadskanaal exposeren een selectie van hun werk in het Paleis der Schone Kunsten. Sjoerd Visser luistert de tentoonstelling op met liedjes, waarbij hij zichzelf begeleidt op de gitaar. Hij zingt teksten over plaatsen in eigen omgeving - zoals  Blijham, Stadskanaal, Mussel op bekende melodieën
 
Rijdend theaterspektakel
Woeste wateren teisteren het Pagefestival op zaterdag 17 juni. In hun vaartocht krijgen de twee vissers (of zijn het viswijven?) te maken met allerlei problemen en tegenslag: materiaalpech en een westerstorm waarin ze de kluts kwijtraken. Of is het gewoon gebrek aan stuurmanskunst? Om te voorkomen dat de twee tussen wal en schip belanden, moeten ze roeien met de riemen die ze hebben en álle zeilen bijzetten. Compagnie DaaD brengt in het rijdend theaterspektakel BOAT een verhaal waarin herkenbare beelden worden omgekeerd en met een flinke dosis humor worden opgeschud. Houdt uw zeiljack en zuidwester maar bij de hand!
 
Modeshow vol humor
Het elegante, stijlvolle en ambitieuze Italiaanse modehuis Moda Domo presenteert op zondagmiddag  18 juni haar nieuwe collectie tijdens een show met de swingende titel La Melodia. Bij deze show speelt mode de hoofdrol: elegant, niet te uitdagend, volgens de laatste trends en natuurlijk... perfect. Perfectie voert  altijd de boventoon bij modehuis Moda Domo. Maar niemand is helemaal perfect, zelfs niet bij Moda Domo.Iedereen doet vreselijk zijn best. Maar hoe meer de perfectie wordt nagestreefd, hoe hopelozer de situatie voor de stipte directrice  wordt. Als alles dreigt mis te lopen, weet het personeel er dan nog wel een mouw of jurk aan te passen?  De haute-couture kleding vliegt je letterlijk om de oren in deze humoristische voorstelling van Les Hirondelles met acrobatiek, luchtacrobatiek en jonglerie.

Het Pagefestival vindt plaats van vrijdag 16 tot en met zondag 18 juni in het Pagedal in Stadskanaal. Het festival is op zaterdag en zondag gratis toegankelijk. Kaarten voor de vrijdagavond zijn verkrijgbaar via de website.

Website

Tekst bij foto Companie DaaD: Rijdende theatervoorstelling BOAT