26.10.2015 Wubbe Veldhuis

Wubbe Veldhuis werkt als vrijwilliger bij het radio- en speelgoedmuseum aan de Boslaan. Hij helpt eigenaar Klaas Ritsema met het reilen en zeilen en beleeft er veel plezier aan. Voordat hij werd getipt om daar vrijwilliger te worden was hij er eigenlijk nog nooit geweest, maar het beviel hem al snel en hij had meteen een klik met Klaas.

Dagelijks is hij er te vinden en samen met Klaas verzorgt hij de rondleidingen en weet hij veel mooie verhalen te vertellen. Dat laatste is dan ook waar zijn interesse ligt. Van de spullen zelf wordt hij niet warm of koud, maar pas als hij het achterliggende verhaal kent, dan komt voor hem het museum tot leven. Toen hij een keer over het oogstfeest liep hoorde hij een kind enthousiast zeggen; ‘kijk, daar is die meneer van die mooie verhalen!’  Onder andere hierdoor heeft hij veel eer van zijn werk, hij is blij dat het indruk heeft gemaakt.

Zo’n 1200 bezoekers ontvangen ze per jaar in het boerderijtje dat voorheen diende als woonboerderij maar ook als peuterkorf. De bezoekers zijn zeer divers. Vrouwen- en mannenverenigingen, kinderen van de Rank en jeugd van het Ubbo, vakantiegangers maar ook mensen uit de buurt komen regelmatig een praatje maken. Zelf noemt hij het dan ook een ‘huiskamermuseum’; even zitten en even praten, en verschillende onderwerpen komen aan bod. Zelf heeft hij een hele brede interesse en met internet doet hij zelf dan ook veel kennis op dat hij weer kan delen in het museum.

Ze besteden in het museum veel aandacht aan kinderen. Ouderwets speelgoed vinden kinderen vaak prachtig, met een deel van de collectie mogen zelfs spelen, maar ze vinden het ook reuze interessant om te luisteren als Wubbe vertelt.

Wél in een museum werken maar geen eigen verzameling hebben kon niet volgens Klaas, en toen Wubbe het idee opperde om bijzondere aanstekers te verzamelen stond dankzij Klaas de week daarop de eerste in huis. Wubbe's vrouw helpt af en toe met koffie schenken in het museum en daarom moest ook zij eraan geloven; in de woonkamer staan inmiddels naast de bijzondere aanstekers verschillende beertjes en glaskristal uitgestald.

Een andere grote hobby van Wubbe en zijn vrouw zijn toch wel de orgels. Zelf spelen ze geen noot, maar met regelmaat bezoeken ze orgelconcerten, en ook in huis luistert Wubbe regelmatig naar een mooie orgelplaat.

Nu moeten wij eerlijk bekennen dat we zelf nog niet eerder in het radio- en speelgoedmuseum zijn geweest om te kijken, maar na dit gesprek beseffen we toch dat we iets gemist hebben. Ook de reacties in het gastenboek op de site zijn lovend, dus onze nieuwsgierigheid is gewekt!

Website radio- en speelgoedmuseum