23.11.2012 Roelie Knigge

Met het bezoekje dat we deze keer hebben afgelegd blijven we nog even in de categorie kampioenen. Wat misschien lang niet iedereen weet is dat we namelijk ook nog een meervoudig Nederlands kampioen bloemschikken in het midden van het dorp hebben wonen. Toch zullen de meeste lezers van deze site haar wel kennen, want het is namelijk fotografe van onze site: Roelie Knigge. Wie dacht dat mooie plaatjes schieten haar enige talent was heeft het dus mis, en dat wordt alleen al duidelijk als je hoort dat ze de mooie bloemstukken in hun woonkamer zelf heeft gemaakt. Er wordt een fotoboek tevoorschijn gehaald, waarin verschillende foto’s bewijzen dat ze meerdere malen heeft deelgenomen aan de Nederlands kampioenschappen bloemschikken, en vaak met prijs in verschillende klassen. Wat haar stukken zo mooi maakt is de eenvoud, maar ook de pure natuur die er nog eens extra in benadrukt wordt. Ze gooit een paar siepels (uien) op de kop en er komen prachtige wortels tevoorschijn, en zo weet ze van iets heel simpels iets heel bijzonders te creëren.     

Schilderen
Niet alleen met bloemschikken is dit het geval, want ze kwam er een tijdje geleden ook achter dat ze met een penseel overweg kan. Ze laat ons wat eigengemaakte schilderijen zien, en vertelt hoe de schilderijen tot stand zijn gekomen. De schilderijen hebben een eigen verhaal, en dat is wat het juist bijzonder maakt. Ze schildert verschillende dingen met olie- en acryl verf, maar aquarellen doet ze toch het liefst. Als op een aquarel de verf wat uitlekt ontdekt ze nieuwe dingen in het schilderij, en dat is waar ze dan haar verhaallijn weer op voortborduurt. Op een gegeven moment is het verhaal af en hangt ze het op. Maar als ze er alsnog achter komt dat het schilderij niet is wat ze ervan had verwacht, draait ze het een paar slagen, zodat er juist weer hele andere dingen tevoorschijn komen, zoals boomwortels die werden omgedraaid en omgetoverd in mensen die aan pilates doen.     

Het veld in     
Een hobby waaraan ze momenteel iets minder aandacht schenkt is tuinieren. Toen ze nog buiten het dorp woonden hadden ze een veel grotere tuin, en maakte ze er zo’n beetje een project van met ontwerp en al. Nu in het dorp is de tuin iets kleiner, maar om het gemis van de vrije ruimte op te vullen gaat ze toch heel vaak aan de wandel, zodat ze de zon alsnog op en onder kan zien gaan in het open veld. En vaak gaat dan natuurlijk de camera mee.     
Dat is toch hetgeen ze het allerliefst fotografeert: de natuur. Haar fototoestel is echter ook het verschil tussen een korte wandeling en vier uur onderweg zijn. Soms laat ze hem dan ook expres thuis, als ze gewoon even een ‘blokje om’ wil. Maar ziet ze dan een mooi plekje, dan is het niet uitgesloten dat ze nog een keer terugkeert om toch een kiekje te nemen. Hetzelfde geldt voor het weer: als het op het moment niet helder genoeg is, komt ze er gewoon voor terug. Hierin komt dan ook haar perfectionisme wat in naar voren: is naar haar mening een foto niet goed genoeg, dan komt hij ook niet op de site.     
Dat dit haar uitbetaalt blijkt wel uit de reacties die ze krijgt. Ze hoort van veel mensen dat ze genieten van de mooie natuurfoto’s die ze maakt, en dat vindt ze natuurlijk fijn om te horen.     
Wij vinden het in ieder geval leuk dat we haar creatieve werk mochten komen bekijken, en met wat nieuw afgekeken bloemschikideeën gaan we weer op weg naar huis……

email