04.04.2013 Roelie Girbes

Handen voor het breien, oude ambachten, creatief knutselen en het in de aarde wroeten, we hebben al een heel rijtje gehad. Deze week voegen we daar dus iemand aan toe die met zijn handen een grote groep mensen aanstuurt. De ene keer doet hij dit in de Brinkhof, de andere keer in ‘d Ekkelkaamp. Het is Roelie Girbes, schilder van beroep en de dirigent van beide koren in ons dorp. Al 18 jaar is hij dirigent, na een paar cursussen te hebben gevolgd, maar eigenlijk niet alles te hebben afgemaakt. Muziek maken leer je volgens hem namelijk niet uit de boekjes, muziek  maak je met je gevoel en je hart. En dat is wat hij wekelijks doet als hij met veel plezier voor Nil Sine Labore of Loof den Heer staat.     

Toch weet hij ook hoe het is om aan de andere kant te staan, hij zong zelf namelijk 24 jaar bij een koor. Daarnaast komt zijn liefde voor muziek naar voren in het feit dat hij organist is, hij begeleide een tijdlang diensten in de Juliana Kapel in Oude Pekela, waar hij ook koster is.
Een kleine kerk, maar het bevalt hem er erg goed omdat iedereen elkaar kent.

Voordat ze drie jaar geleden naar Onstwedde kwamen, woonden ze in Oude Pekela, maar oorspronkelijk komt Roelie uit Veendam. Zijn vrouw is hier echter geboren, en uiteindelijk zijn ze dus naar haar geboorteplaats terug verhuisd. Ze hebben er een mooi plekje, aan het begin van de Duinweg. Heel wat anders dan hun rijtjeswoning hiervoor, waar je precies kon horen wat de buren zeiden. Nu hebben ze veel ruimte, en kijken ze achter het veld in.

Ze wonen hier erg graag, het is lekker rustig. De omgeving hier vinden ze ook zo mooi, als je in Pekela wil fietsen, moet je al snel een lang stuk langs het kanaal. Hier ga je lekker wandelen in Ter Wupping of Smeerling, of je gaat gewoon achter het huis het fietspad op en je zit gelijk midden in de natuur.
Ook hun dochter Danielle heeft het hier naar haar zin, maar af en toe mist ze Pekela toch ook wel weer. Inmiddels kent ze hier echter meer mensen dan papa: ze heeft veel vriendjes en vriendinnetjes.

We waren thuis bij hem op bezoek, maar we wilden natuurlijk wel graag een paar actiefoto’s schieten. Dus onze fotograaf heeft op een ander tijdstip nog even een bezoekje gebracht aan de repeteeravond van Nil Sine Labore in de Brinkhof. Hoewel het een gemengd koor is, zijn er toch veel meer vrouwen dan mannen, en dat is iets wat ook bij Loof den Heer het geval is. Roelie zou daarom graag zien dat er wat meer mannen bij de koren kwamen, dus bij deze om af te sluiten een kleine oproep…….