01.07.2015 Rikste Wilzing

Een zeer bijzondere gelegenheid  brengt ons naar de Wiltingelaan, want daar zijn we op bezoek geweest bij mevrouw Rikste Wilzing. Op donderdag 2 juli heeft zij de bijzondere leeftijd van 100 jaar bereikt, en wil deze dag graag vieren met familie, vrienden, kennissen en buren.

Ze voelt zich best, zoals ze het zelf zegt. Haar zicht is misschien niet meer optimaal, maar haar benen mankeert niks aan en ze is vooral nog goed bij de les. Dat laatste is ze erg dankbaar voor. Ze is nog behoorlijk pienter, en houdt bij wat er zoal in de wereld gebeurt; dan kan ze meepraten als er visite is. Niet dat dit laatste lastig is, want zelf beschikt ze nog over een flinke portie humor.

Ze werd in 1915 geboren in Onstwedde, maar toen ze 19 jaar was ging ze naar Veenendaal, waar ze juffrouw werd aan de lagere school. De eerste jaren vielen niet mee, als jonge juf voor een klas van 58 kinderen. Maar wat heeft ze er een plezier gehad, en niet onbelangrijk; wat hebben de leerlingen een plezier van haar gehad. Verschillende brieven heeft ze ontvangen die getuigen van dankbaarheid voor wat ze voor hen heeft betekend. En dat blijkt ook uit haar motto; je moet positief blijven, niets afkeuren, maar prijzen wat er te prijzen valt!  

En ook nu heeft ze nog veel te prijzen. Ze woont, zoals ze zelf zegt, op een ideaal en mooi plekje. Ze krijgt dagelijks mensen over de vloer en ze eet luxe, het wordt haar op een presenteerblaadje gebracht. Tot een paar jaar geleden hielden de cryptogrammen haar scherp, nu luistert ze naar de televisie of op zondag via de kerkradio naar de dienst. Ze heeft nog veel contact met de buren, die ook een oogje in het zeil houden. Ze wordt door veel mensen geholpen, en blijft op die manier goed bij. Ze noemt met name Grietje Huiges als haar grote steun, zoals ze zelf zegt; ze maakt zich nergens druk om, want ze heeft Grietje.

Ze is erg dankbaar voor de bijzondere leeftijd die ze mag bereiken, en wil haar blijdschap graag met anderen delen. Donderdagochtend ontvangt ze bezoek van de burgemeester, en ook de rest van de dag zullen familie, vrienden, kennissen, en buren haar de hand komen schudden. Ook bekenden uit Veenendaal zullen deze kant op komen om deze bijzonder gebeurtenis met haar te vieren.

Wij vonden het fijn dat we langs mochten komen, en dat zij het zelf leuk vond ons te woord te staan.

Wij wensen haar een hele fijn dag toe.