09.07.2016 De Diamant en Harm Lutjeboer (update)

Mensen met verschillende hobby's, verzamelingen, verhalen en andere bijzonderheden passeerden de afgelopen jaren in deze rubriek de revue. Veel Onstwedders hebben iets te vertellen of te laten zien, iets gepresteerd of zijn vrijwilliger bij een vereniging of organisatie. Dat laatste is iets waar we als dorp trots op zijn, want veel van onze voorzieningen blijven mede hierdoor in stand. Burgemeester  Galama sprak zich er al over uit: ons dorp is een diamant. Veel dingen komen tot stand door onze eigen inzet, en dat houdt ons dorp aantrekkelijk.

Wat zijn we eigenlijk allemaal tegengekomen? We begonnen bij een aantal nieuwe inwoners, maar al snel ontstond hieruit de rubriek "welkom in Onstwedde". We ontdekten een ezelboerderij bij Holte, en mochten kruiden proeven in de tuin van Sannie van der Heide. Een bezoekje aan het oude gemeentehuis, het' breiwinkeltje' van mevrouw Wilts, de schuur van Onstwedder Gaarv'n. De ene keer werden we ergens over getipt, een andere keer kwamen we uit bij een bekende. Soms kwam het Onstwedde van vroeger aan bod, met name rond 4 en 5 mei kwamen we vaak over de vloer bij mensen die ons wat konden vertellen over de oorlog.
Verschillende verzamelingen mochten we bekijken, waarvan sommige mede tot stand komen door mededorpsbewoners. De kerstkaarten die bij Gretha Deen  in de brievenbus worden gegooid, de postzegelverzameling van Henk van der Heide en de miniatuurtractors van Gerjan Orsel, speciaal voor ons bezoekje uitgestald op tafel. Het speelgoedmuseum mag uiteraard in dit rijtje niet ontbreken.

Niet te vergeten natuurlijk Harm Lutjeboer. Ook afgelopen week was hij te vinden op de braderie, en natuurlijk altijd op zoek naar nieuwe pennen. En het was raak, want ook deze keer wist hij een paar te scoren die hij nog niet in zijn bezit had. En dat is knap, want als je met circa 40.000 pennen nog steeds kan onthouden welke nog niet tot de collectie behoort ben je een echte verzamelaar.  
Naast zijn truckstar posters, winkelwagenmuntjes miniatuur trucks  heeft hij een diverse stickers van de ruimtevaart aan zijn verzamelkamer kunnen toevoegen. Verzamelen zit overduidelijk in het bloed, en daarom stellen wij de vraag: blijft een verzamelaar voor altijd een verzamelaar? Harm Lutjeboer zal waarschijnlijk niet snel stoppen met verzamelen, maar soms kan je er ineens genoeg van hebben en alles in één keer wegdoen, of een tekort aan ruimte. Voor Harm Lutjeboer geldt dit echter niet, zijn hobbykamer is keurig ingericht met nog lege plekken dus om de ruimte zal het niet overgaan.

Het is leuk op deze manier dorpsbewoners een beetje te leren kennen. De ene persoon ken je van gezicht, de ander heb je nog nooit eerder ontmoet, maar dat is juist het leuke aan deze rubriek.
Kent u of ken jij iemand die een bijzonder verhaal heeft of iets leuks heeft om te laten zien, wat geschikt is voor deze rubriek? Laat het ons dan weten via onderstaande link.

Op die manier kunnen we samen deze rubriek in stand houden, en blijven we een beetje up-to-date.